22. godišnjica slobode: Skočajci pokušavaju vratiti stara vremena

Home

22. godišnjica slobode: Skočajci pokušavaju vratiti stara vremena


Na današnji dan, 30.aprila 1995. godine, u akcijama oslobađanja Bihaćkog okruga, pripadnici Petog korpusa ARBIH i Hrvatskog vijeća odbrane oslobodili su potplješevički plato – Pršine uvale i potplješevička sela.

U godinama nakon rata cijelo je to područje obnovljeno.

Krajolik kao iz studije o razvoju sela, eko poljoprivrede i seoskog turizma. Ali, naprosto, sela su pusta. Čuvajući uspomene na nekadašnje, kada je ovdje život vrvio, Mate Šimić iz Velikog Skočaja sa malobrojnim susjedima pokušava vratiti ta vremena.

„Ne znam šta bi rekao, ovdje su uglavnom penzioneri. Ljudi su vani, najviše u Hrvatskoj, dođu vikendom. Za maj će biti tu“, kaže Mate.

Obnovljeni su stambeni objekti, niskonaponska i vodovodna mreža, putevi. U Skočaju je izgrađena nova, a u Zavalju sanirana postojeća crkva. Obnovljena je i škola. Međutim, odluka o povratku je sve teža. Stanovnici su danas raseljeni, od Zagreba do Novog Zelanda. Jedino za blagdane i vikendima sela ožive i dobiju nekadašnje okvire.

„Došla sam u posjet obitelji. Ovdje žive moje sestre i moj brat i idemo sada na izlet. Ugodno je i lijepo i volim doći tu“, kaže Jasna Ivić, koja sada živi u Zadru.

Stotinjak mještana koji su se vratili kažu da su postali područje u kojem su se prestala rađati djeca. I sela umirovljenika. Vjeruju da bi rješavanje njihovih zahtjeva za kvalitetniji život otvorilo vrata povratka.

 

(Izvor:rtvusk)

Tagovi
Objavio: Pon, 01/05/2017 - 08:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top