Home

25. godišnjica formiranja: Pripreme na Alincu za sutrašnje postrojavanje 503. slavne brdske brigade

18 Aug

25. godišnjica formiranja: Pripreme na Alincu za sutrašnje postrojavanje 503. slavne brdske brigade

Ovih dana u Cazinu traje manifestacija pod nazivom „Od Mokreša do Sanskog Mosta“, kojom se obilježava 25. godišnjica formiranja 1. cazinske, odnosno 503. slavne brdske brigade.

Medijski sadržaji, javna tribina, izložba ratnih uniformi i naoružanja, postrojavanje jedinica, kulturno-zabavni program i druženje s građanima - mnogo je sadržaja predviđenih ovom manifestacijom. Centralna svečanost održat će se u subotu, 19. augusta, na Alincu, gdje će biti održano postrojavanje jedinica te predaja raporta.

503

Danas su obavljene posljednje pripreme na Alincu za sutrašnje postrojavanje na kojem se očekuje prisustvo velikog broja građana.

Obilježavanju godišnjice 503. slavne brdske brigade Armije BiH prisustvovat će i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, čija se posjeta Cazinu očekuje u poslijepodnevnim satima.

503

Cazinska brigada sinonim je odbrane Cazinske krajine i Bihaćkog okruga i ovaj grad treba biti ponosan na svoju časnu historiju i ratne podvige, te veliki jubilej 503. slavne iskoristiti za prisjećanje na njen slavni ratni put, ali i na ratni put 11.500 boraca koliko ih je Cazin imao u svim jedinicama 5. Korpusa A R BiH. 

884 Cazinjanina poginula su u odbrani domovine, od kojih su 292 bili pripadnici 503. brigade. 

503

Postrojena je 17. augusta 1992. godine, iznjedrila 5.600 boraca i ostvarila brojne ratne uspjehe. Moto pod kojim se obilježava ovaj veliki jubilej jeste „Znati, pamtiti, poštovati!“.

 

(Cazin.NET)

 

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top