6. oktobra u Cazinu: Promocija knjige "Šapat sudbine" Hazete Salihović Hamzić

Home

6. oktobra u Cazinu: Promocija knjige "Šapat sudbine" Hazete Salihović Hamzić


Hazeta Salihović Hamzić, Kalesijka koja trenutno živi u Švicarskoj, nedavno je zaplovila i u književne vode. Već prvim romanom „Šapat sudbine“ na velika vrata je ušla u bh. književnost. 

Spomenuti roman promoviran je i u Bosni i u inozemstvu. U Tuzli, Sarajevu i Kalesiji predstavljena je ljubiteljima knjiga, a uskoro će biti predstavljena i Cazinjanima.

Cazinska promocija romana planirana je za petak, 6. oktobar, u Domu kulture Cazin, sa početkom u 19 sati.

Promotori su Nedžib Vučelj, Esmina Gonilovic, Šefika Koljić.

Autorica ističe da su najbolja promocija njenog romana sami čitaoci.

Ko god je pročitao knjigu, preporučuje ju i drugima. U četvrtak sam predstavila knjigu mojim prijateljima Švicarcima. Nije još u cjelosti prevedena, već je prevedeno samo pismo ocu iz romana i na osnovu toga knjiga je izazvala veliko interesovanje. Već sam dobila podršku da se krene sa prevođenjem cijelog romana. Općina u kojoj radim podržava strance u njihovim projektima. Kada se, ako Bog da, vratim sa jesenjih ferija, krenut će dogovorima u vezi sa prevođenjem romana „Šapat sudbine“ na njemački jezik.

promocija

Roman „Šapat sudbine“ u pripremi za štampu recenzirao je krajiški književnik i fotograf Nedžib Vučelj, iz Bužima, ujedno i jedan od promotora u Cazinu. Približavajući nam fabulu romana on kaže:

- Autorica najprije u romanu piše o jednoj težačkoj porodici, koja ispašta kroz život zbog jednog alkoholičara, koji sav svoj bijes iskaljuje na porodici. I kao što to i biva, ispaštaju majka i djeca, ali nažalost, naočigled drugih, koji su nijemi promatrači nemilosti. U takvim porodicama su majke zaštitnice djece, koju pokušavaju izvesti na pravi put i iz takvih porodica često se iznjedre i dobra, poštena, radišna, pametna... djeca. Nažalost, majke često rizikuju i svoje živote, što daje snažan pečat žene kao majke. Takva je bila i Refika koju doktorica Šefika prepoznaje još kao bistru djevojčicu, ali i osobu od koje će u životu nešto biti, ako joj se pomogne, gdje Refika pokazuje posebnu svoju humanost. S druge strane, Refika odlazi iz Azrinog mjesta u Zvornik, gdje doživljava tešku ratnu sudbinu i ne sluteći koliko je vjerovala zvijerima u ljudskom obliku, koji počinju da čine zlodjela. A da se dobro, jako često, dobrim vraća, osjetila je glavna junakinja romana Refika, kada Nada spašava nju i njenu malu kćerkicu, rizikujući tako svoj vlastiti život. Zbog tog moralnog, ljudskog, humanog... gesta. Nada biva tučena i mučena od svojih sunarodnika zadojenih mržnjom, nacionalizmom i zločinima. Glavna junakinja djela se skriva i po izbjeglištvu i uspijeva pobjeći u Europu, gdje je, također, život ne mazi, već je dovodi u veoma teške traumatske zaplete zbog svoje porodice koja je rasturena po svijetu. Međutim, autorica kroz svoje djelo vodi snažne likove žena, koje su i stub porodice i hranioci, i humanisti i stručnjaci i na kraju opet vjerni svojoj voljenoj osobi, ma kakva ona bila i ma koliko su žene radi takvih patile, na kraju opraštaju, kao što su djeca halila svome ocu unatoč svim nemilim događajima kakve im je priređivao. Ta žena Bošnjakinja imala je uvijek snage da se nosi sa onim što čovjek nikada ne bi izdržao i da se na kraju u svijetu pokaže kao humana, kao osoba na koju se u nevolji uvijek možeš osloniti, kao osoba koja ima plemenito srce, ali i dušu i kad je najteže i kad drugi okreću leđa, one okreću lice puno snage, života, sabura, humanosti. Čitajući roman „Šapat sudbine“, shvatate koliko su alkohol i zločin usko povezani, koliko su neljudi dvolični, te zločinci često gori od zvijeri.

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Pon, 02/10/2017 - 08:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top