PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC OBNAVLJA VOZNI PARK: Abdićevu limuzinu građani platili 75.000 KM

U Unsko-sanskom kantonu, koji ima najveći postotak nezaposlenih u Federaciji BiH, vladajuće elite godinama su bez minimum odgovornosti prema građanima trošile budžetski novac na luksuz i stvarali korupcijske afere. Trend bahatog trošenja javnog novca zadnjih godina nastavio je presuđeni ratni zločinac i načelnik općine Velika Kladuša, Fikret Abdić.

Općina Velika Kladuša potpisala je nedavno ugovor sa banjalučkom kompanijom Autokomerc V.S. d.o.o o nabavci limuzine u iznosu oko 75.000 KM, a za potrebe Fikreta Abdića kao načelnika. U općini i kantonu u kojem su vladajuće političke strukture uništile privredu i iz kojeg na hiljade mladih odlaze ovakav potez općinskih vlasti primjer je neodgovornosti prema građanima.

PRIVATIZIRALI BUDŽET

U opoziciji u ovoj općini kažu da konstantno upozoravaju na nekontrolisano trošenje budžeta ali da nemaju mehanizem da to spriječe jer Abdićeva Laburistička stranka ima potpunu većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

„Upozoravali smo na tu nabavku ali i druge neopravdane i skupe nabavke i trošenje budžetskog novca. Mežutim, načelnik je nabavio ovo vozilo i već ga koristi. Ta nabavka je svakako neopravdana s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u općini i cijelom kantonu iz kojeg mladi sve više odlaze. O tim, ključnim problemima, vlasti na lokalnom, a posebno na kantonalnom nivou ne brinu previše“, kazao je Fuad Sulejmanagić, vijećnik A-SDA u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

Amir Purić, novinar iz Velike Kladuše i član Inicijative Kladuša je naša, kaže da je općinski budžet već više od deceniju alat za bogaćenje vrhuške vladajućih stranaka i njima naklonjenih privrednika, te sredstvo kupovine utjecaja i glasova, kao i drugdje u BiH.

“U ovom mandatu to je dovedeno do granica kada se pitate da li u ovoj zemlji uopšte postoji sudska vlast i šta ona radi? Kupovina limuzine je kap u moru sumnjivih radnji koje se odvijaju kroz javne nabavke Općine i njenih javnih preduzeća, ponajviše kroz JKUP ‘Komunalije’. Rastrošnost općinske vlasti nije više čak ni pitanje moralne opravdanosti, nego zakonske. Budžeti javnih institucija u Velikoj Kladuši se smatraju privatnom prćijom vladajuće klike, a transparentnost i odgovornost su još uvijek nepoznati pojmovi na ovom području”, kaže Purić.

ABDIĆEV “PRIVATNI” GRAD

Opozicija u Velikoj Kladuši ranije je upozoravala da savjetnici, pojedini direktori, članovi Nadzornih odbora nemaju nikakve reference, osim rodbinskih i prijateljskih veza sa Abdićem.

Isticali su da Abdić ne prisustvuje sjednicama Općinskog vijeća, da se na usvajanje budžeta čekalo se mjesecima, te da nakon radnog vremena on ide kući – u Hrvatsku.

Komentar iz Općine Velika Kladuša nismo uspjeli dobiti.

Fikret Abdić je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u zapadnoj Bosni i Bosanskoj Krajini, ali je pušten nakon 10 godina i devet mjeseci iz zatvora u Puli.

Podsjećamo, Abdić je uhapšen 2001., a godinu kasnije na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen je na 20 godina zatvora, da bi mu kasnije (2005. godine) Vrhovni sud smanjio kaznu na 15 godina. Nakon što je izdržao više od dvije trećine zatvorske kazne, Abdićeva porodica je podnijela zahtjev za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu.