Ademović: "Zabranjen" mi je ulaz u Predsjedništvo, Šmitove odluke su donijele dosta pozitivnog

y

Pravni ekspert Nedim Ademović gostovao je u emisiji Face to Face sa Senadom Hadžifejzovićem, gdje je poručio da je intervencija međunarodne zajednica neophoda.

- Šmit se vratio intervencionizmu, a intervencija međunarodne zajednice nam je neophodna. Šmit je preuzeo na vlastita pleća odgovornost za odluke. Odluke koje je donio imaju puno toga pozitivnog, uz neke rezerve. Isprovocirale su brojne međunarodne stručnjake, koji smatraju da je, kada je u pitanju Dom naroda BiH, odluka politička i da to nije u nadležnosti visokog predstavnika - rekao je Ademović.

O Domu naroda FBiH
Govorio je i o Domu naroda FBiH.

- Ako SDA bude imala većinu, može predložiti listu, ali ta lista mora biti odobrena od proste većine u Domu. Ako Dom ne podržava Klub Bošnjaka, desit će se novi krug glasanja. U tom slučaju se prag spušta na sedam delegata i onda oni koji ranije nisu mogli da predlažu liste to će moći da urade. Ovaj sistem se prvi put dešava u praksi, ukoliko jedna lista ne može da dobije parlamentarnu većinu, vraća se na ponovno glasanje i smanjuje se broj potrebnih delegata za predlaganje. U drugom krugu listu mogu predložiti i SDA i Osmorka, proći će lista onih koji imaju većinu u Domu iako nemaju većinu u Klubu - rekao je Ademović.

Četvrti delegat
Mišljenja je da SDA eventualno može lobirati da većina glasa za njihovu listu.

- Sa izmjenama Ustava FBiH predviđen je sistem u kojem se relativno brzo može pronaći većina. Dešava se da se ljudi kupuju, nije problem preletanje iz stranaka, već što se to radi netransparentno i što se za to uzima novac. Kada to uradite na Zapadu, vi ste politički mrtvi - kazao je Ademović.

Dodaje da se Dodiku s četvrtim delegatom dala država u ruke.

- Sa opozicijom sa dva delegata smo imali veće šanse. SDP javno govori da imaju dokaze da nisu proklizali, a oni koji su glasali za SNSD zaslužuju osudu. Bilo je ozbiljnih rasprava o mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, ali meni je u Predsjedništvo zabranjen ulaz, jer sam pripadnik Ostalih.