Adil Osmanović jedini Bošnjak iz RS-a izabran u Parlament BiH

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH u tekućem mandatu i nosilac liste SDA iz Republike Srpske za Parlament BiH, osvojio je na Općim izborima u Bosni i Hercegovini 5.034 glasa, odnosno 24,01 posto, što će mu omogućiti četverogodišnji mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U registru Centalne izborne komisije Bosne i Hercegovine je Osmanović, na osnovu 92,50 posto obrađenih biračkih mjesta, osvojio 24,01 posto ukupnih glasova SDA iz izborne jedinice 2B u RS-u, što će samim tim biti dovoljno za prolazak u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Osmanović je za Klix.ba izjavio kako je dobro što je SDA dobila bar jednu poziciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta Republika Srpska, ali da dalje odvijanje stvari zavisi od politike SDA.

"Mi ćemo sada vidjeti s kojim koalicionim partnerima ćemo činiti skupštinsku većinu na nivou države. Zavisi od procjene stranke da li ću ostati u Parlamentu ili ući u izvršnu vlast na nivou države ili entiteta. Ja sam na dispoziciji", kazao je Adil Osmanović.

SDA je u RS-u za Parlament BiH osvojila ukupno 20.969 glasova, od čega je najviše osvojio Osmanović. Poređenja radi, SDP je u RS-u za državni parlament osvojio nešto više od 6.500 glasova, a SBB 926 glasova.

Podsjećamo, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH najviše mandata iz FBiH osvojila je SDA 25,81 posto, a odmah iza nje su stranke okupljene oko HDZ-a BiH koje su osvojile 14,53 posto glasova. Slijede ih SDP sa 14,37 posto, DF sa 9,49 posto, SBB 6,72 posto, NS 4,63 posto, NB 4,34 posto, PDA 4,07 posto i A-SDA s osvojenih 3,24 posto.