ADIS HASAKOVIĆ: Njemci su svoje kazali!

Home

ADIS HASAKOVIĆ: Njemci su svoje kazali!


Angela Merkel je nova – stara kancelarka, a CDU/CSU i dalje najjača stranka u najvažnijoj državi EU.
Ipak, pobjeda se čini prilično gorkom. Puno glasova su izgubili i računa se sa rezultatom najlošijim od 1949. godine.

S druge strane, u Bundestag ulazi govor mržnje ako ne i sama mržnja sa strankom AfD.

Prevelik je bio pritisak medija na javnost u Njemačkoj. Birači su podlegli propagandi protiv izbjeglica, strananaca i islama.

Gotovo da nije bilo večeri a da se u prime time-u mikrofon nije prepuštao desnim radikalima iz ove stranke da siju mržnju, djeluju antidemokratski, pa i antiustavno, rušeći demokratska postignuća moderne Njemačke koju su gradile generacije Njemaca.

Nakon sloma Trećeg Rajha, Njemački narod je odabrao katarzu kroz koju su prolazili decenijama. Njihov trud sada je doveden u pitanje. Da li će Bundestag biti u stanju nositi se sa mržnjom i negiranjem vrijednosti njemačkog društva?! Kako će se mediji ponašati prema ovoj sada već parlamentarnoj stranci!?

Posljednje dvije godine, njemački mediji su se utrkivali ko će više prostora dati temama za koje se ispostavilo da su nebitne, ali su idealan podij za populiste. U jednom trenutku, toliko je tema Turske i njenog predsjednika bila “važna” za Njemačku i njene izbore, da se moglo zaključiti kako će Njemci birati svog novog kancelara u Turskoj. Takva atmosfera pokazala se idealnom za ekstremiste iz stranke AfD.

Ova stranka je nastala iz protesta prema EU. Kao da su stratezi politčke komunikacije u velikim njemačkim strankama to zaboravili, jer da su se držali teme i fokusirali na pitanja budućnosti Evrope, AfD bi ostao istina na pozornici, ali bez reflektora uprtih u njih. Izgubivši kontrolu, oni su prihvatili ulogu sparing partnera neonacistima. Nevjerovatno loša odluka.

Kancelarka Merkel večeras je naglasila da su Vlada i ona ispravno djelovali postigavši neuporediv privredni rast, ali i prihvativši 1 milion izbjeglica. Ali, ulazak stranke AfD u Bundestag na neki način je učinio i Merkel suodgovrnom. Samo nekoliko minuta nakon informacije da će poslije CDU/CSU i SPD, treća najjača snaga u Bundestagu biti upravo desni radikali (sa vrlo izraženim neonacističkim odlikama), Merkel je posredno i između redova u svom prvom obraćanju preuzela odgovrnost, i obećala popraviti stvari i bolje raditi. Hm, šta god to značilo, neće biti dobro ako ova snaga političke sredine krene udesno. Vjerujemo da neće, tim više, jer se kao moguće rješenje večeras se više profilira tzv. “jamajka koalicija”, sačinjena od konzervativaca, liberala i zelenih. Unutarnja strukutura koalicije sačinjene od ovih stranaka je prilično heterogena, sa programskim načelima i idejama koje teško da će političku pragmu nove Njemačke vlade usmjeriti u desno.

S druge strane, poraz stranke SPD je bio očekivan, ali debakl mogu zahvaliti totalnim odsustvom osjećaja za bitno, plus neka vrsta izdaje socijaldemoratskih načela. Njihov kandidat za kancelara Schulz u jednom je trenutku, misleći da će impresionirati birače stranke AfD, ‘udario’ na Tursku i Erodana?! Valjda zato jer su mu iz agencija za ispitavnje javnog mnijenja kazali da je to tema koja dobija veliku pozornost. Da, ali vještačku. I još jednom da, ali kod jedne glasne manjine koja je birala svoje radikalne desničare.

Kako god, demokratija je odbranjena (zamalo), ali ostaje gorak ukus pobjede.

Vrijeme prilagođavanja je prošlo. Merkel je istina pobijedila, ali je po mom mišljenju kažnjena padom broja birača jer nije ostala dosljedna. Vjerujem da je i ona podlegla pragmatici istraživača i savjetnika da se “ide na sigurno”. Njeni birači koji su je ranije podržavali zbog ideja slobode, demokracije, razvoja, jedinstva u različitosti, i nove Evrope, zbog koketiranja sa desničarskim konceptima, dali su svoj glas nekom drugom, ili nisu ni glasali.

Šteta.

7

 

(Izvor: Facebook profil Adis Hasaković)

Topic
Objavio: Ned, 24/09/2017 - 21:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top