fbpx Admiral Domazet-Lošo: Srbija nastavlja agresiju na BiH i Hrvatsku, provodi Memorandum 2 SANU-a

Admiral Domazet-Lošo: Srbija nastavlja agresiju na BiH i Hrvatsku, provodi Memorandum 2 SANU-a

Home

Admiral Domazet-Lošo: Srbija nastavlja agresiju na BiH i Hrvatsku, provodi Memorandum 2 SANU-a


Davor Domazet-Lošo planirao je sve vojne operacije Hrvatske vojske.

Danas sa ponosom kaže da je 1992. godine bio je jedan od glavnih komandanata na ratištu od Livna do juga BiH kad je spriječeno da “Bosna šaptom padne”.

- Zajedno sa generalom Antom Gotovinom i generalom Jankom Bobetkom u aprilu 1992. zaustavili smo srpsku vojsku na Kupresu, na potezu Tomislavgrad - Livno i u dolini Neretve – kazao je Domazet-Lošo u ekskluzivnom razgovoru za Faktor. Posebno je, kaže, ponosan na operaciju Oluja kad su za tri dana, od 4. do 7. augusta 1995. oslobođena okupirana područja u Hrvatskoj te spriječen još jedan genocid nad Bošnjacima u Bihaću.

- Tu je primijenjena najveća etika ratovanja. Ostavili smo protivniku slobodu djelovanja, otvorili smo im četvera vrata: ako ćete se boriti, borit ćemo se. Ako ćete izaći, imate otvorena vrata za povlačenje. Sačuvali smo ljudske živote, i srpske i hrvatske i bošnjačke. Širom svijeta predajem tu najčišću operaciju u povijesti ratovanja i uopće se ne plašim ni Srbije ni njihovih optužnica, niti eventualnog hapšenja – kazao je ovaj penzionisani hrvatski admiral za Faktor.

Beograd agresiju želi pretvoriti u građanske ratove

Govoreći i današnjoj politici službenog Beograda, posebno kad je riječ o progonu na svim sudovima oslobođenih generala Hrvatske vojske, Armije RBiH i HVO-a, istaknuo je da, nažalost, ni u Hrvatskoj, ni u BiH niti Kosovu političari, bez obzira koje provenijencije bili, uopće ne razumiju ili ne žele razumjeti šta znači Memorandum 2 Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koji je napisan 2011.

- O tome sam napisao desetke analiza i održao toliko predavanja u Hrvatskoj, BiH i Evropi. Taj Memorandum 2 je nastavak Memoranduma 1 SANU-a iz 1986. U njemu stoji da ‘Srbija mora ostvariti u miru ono što nije uspjela ostvariti u ratovima’ – naglasio je Domazet-Lošo.

Za njega je to svojevrsni rat, istovremena agresija na Hrvatsku, agresija i genocid u Bosni i Hercegovini i na neki način i na Kosovu.

- Tu činjenicu Srbija može promijeniti samo ako ‘dokaže’ da ona nije (bila) agresor. Da bi se ta percepcija Srbije kao agresora promijenila, ona taj rat želi prikazati kao više građanskih ratova – kazao je Domazet-Lošo.

On podsjeća da su na Memorandumu 2 SANU-a koji je završen 2011. radili Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić, otac bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, te da je on proslijeđen svim srpskim dužnosnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira iz kojih stranaka oni bili, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Navodi da, između ostalog, u Memorandumu 2 stoji i da treba podići što više optužnica protiv hrvatskih branitelja i generala u Hrvatskoj i BiH, posebno protiv bošnjačkih boraca i generala kao i albanskih na Kosovu.

- To je zajednički nazivnik koji je sadržan u Memorandumu 2 SANU-a – naglasio je penzionisani hrvatski admiral, vojni strateg i obavještajac poznat i po tome što je u jeku srpske agresije na Hrvatsku i BiH preko svojih saradnika prisluškivao i ured Slobodana Miloševića.

Ova srpska agresija će trajati godinama

On ističe da cilj Srbije nije da se to završi za godinu ili pet godina.

- Njihov cilj je podići na stotine optužnica i da to traje što duže vremena, ako treba i u idućih dvadeset godina, da se praktično nikad ne završi – naglasio je Domazet-Lošo za Faktor.

Podsjeća da smo prvo imali hapšenje ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića u martu 2010. godine u Londonu, a potom generala Jovana Divjaka u martu 2011. u Beču.

- Prošle godine smo imali hapšenja hrvatskih branitelja iz Orašja. Jučer smo imali hapšenje Kosovara Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Nakon te priče ćemo imati nova hapšenja ili optužnice nekih drugih branitelja iz Hrvatske, BiH ili Kosova… Tako bi se trebala promijeniti percepcija da Srbi i Srbija nisu bili agresori, da oni nisu počinili ratne zločine i genocid, već da je bila riječ o građanskom ratu – istaknuo je Domazet-Lošo.

On dalje navodi da je drugi dio srpskog plana činiti sve da vlade i vlasti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu budu što slabije.

- Zato su oni i razvili svoje obavještajne službe, ne samo kroz ostatke KOS-a i UDBA-e u našim zemljama koji su im danas ‘peta kolona’, ali i kontrolu dobrog broja medija. Srbija pri tome ima podršku Velike Britanije koja ne može prežaliti gubitak Jugoslavije. To je geopolitička i geostrateška pozadina djelovanja Srbije – tvrdi Domazet-Lošo.

On smatra da je na tu novu srpsku agresiju jednostavno odgovoriti.

- Hrvatska i BiH su bile žrtve srpske agresije. Hrvatska i Bosna su pobijedile u ratu, ali se hrvatski i bošnjački političari ne znaju pobjednički ponašati. To ne znači ponašati se trijumfalistički. Ono što mi zovemo Domovinski rat je najčišći rat u povijesti. Oluja je najčišća operacija u povijesti ratovanja, operacija koja je u zapadnoj Bosni, odnosno Bihaću spriječila pet puta veći genocid od onog u Srebrenici. Hrvatska politika to ne zna reći, dok Srbi u Srbiji i BiH 5. augusta govore kako su oni najviše nastradali i da su najviše protjerani u ratu, a koji je ustvari bio njihova agresija na Hrvatsku i BiH – naglasio je Domazet-Lošo

Ne smijemo se povlačiti, već adekvatno odgovoriti

On kaže da je to ono što politika u Hrvatskoj i BiH nemaju, odnosno da se hrvatski i bošnjački političari povlače na napade iz Srbije i srpskih političara iz bh. entiteta Republika Srpska.

- Čim jednom uzmaknete, protivnik to koristi i postaje sve agresivniji. Mi umjesto oružane agresije iz Srbije imamo medijsku i pravnu agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo. Zagreb, Sarajevo i Priština trebaju Srbiji jasno dati do znanja da je bila agresor, da su Srbi činili ratne zločine i da su počinili genocid u Srebrenici – naglasio je Domazet-Lošo.

On smatra da će adekvatan odgovor iz Zagreba pomoći i Sarajevu i da će stabilizirati i BiH.

- Adekvatan odgovor političkog Sarajeva ne smije biti proglašavanje Hrvata i Hrvatske agresorima. Hrvati su četiri puta spasili BiH. To govorim našim političarima u Hrvatskoj, ali oni to ne razumiju, a još manje u BiH. Nažalost, bošnjački političari imaju potpuno pogrešnu sliku, a neki od njih čak misle da će jednog dana uspjeti stvoriti unitarnu državu koju će sami moći kontrolirati. BiH ne može biti unitarna država i ne smije biti. Posebno Evropa i svijet neće dopustiti stvaranje neke muslimanske države u Evropi – kazao je Domazet-Lošo za Faktor.

(Izvor: Faktor.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/01/2017 - 08:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top