Ko su pojedinci sa Zapada koji se zalažu za promjenu granica: Zagovornici podjele BiH su propali diplomati bez utjecaja

.
Za većinu osoba koje su zagovarale podjelu Bosne i Hercegovine utvrđeno je da su na platnom spisku određenih srpskih grupa. Timoti Les služio je kao konzul u Banjoj Luci

Priličnu buru u bh. javnosti izazvalo je gostovanje Timotija Lesa (Timothy Less), profesora i bivšeg britanskog diplomate u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Les je tom prilikom još jednom ponovio svoje poznate stavove da rješenje za Balkan vidi u zaokruživanju nacionalnih država, što bi značilo pripajanje RS Srbiji, zapadne Hercegovine Hrvatskoj, sjevernog Kosova Srbiji te ujedinjenje Kosova, Albanije i albanskog dijela Makedonije u „veliku Albaniju“.

Bošnjaci bi, prema tom scenariju, dobili svoju državicu na prostorima koje većinski naseljavaju u BiH. Ovakva viđenja potpuno su u skladu s non-paperom koji se pojavio prije nekoliko sedmica, a za koji se tvrdi da iza njega lično stoji slovenski premijer Janez Janša.

Les nije jedini teoretičar koji zagovara ovakav scenarij. Među najvažnijim pojedincima koji zagovaraju podjelu BiH su i bivši američki državni sekretar i nekada jedan od najutjecajnijih teoretičara međunarodnih odnosa, 98-godišnji Henri Kisindžer (Henry Kissinger) koji, iz svoje reapolitičke vizure, ističe da se narodi u BiH silom drže u državi koja nikada nije ni postojala. Tu su i bivši uposlenik CIA-e Stiven Mejer (Steven Meyer), koji tvrdi da BiH postoji samo na papiru, te bivši američki ambasador u Srbiji i Hrvatskoj Vilijam Montgomeri (William Montgomery) i još nekolicina njih.

No za većinu navedenih postoje ozbiljne indicije i dokazi da navedene stavove zastupaju iz pukog ličnog interesa, odnosno da su plaćeni lobisti. Naime, u slučaju Montgomerija svojevremeno je otkriven ugovor koji je 2010. sklopio s bivšim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Za usluge savjetovanja i lobiranja Montgomeri je dobivao 7.500 eura mjesečno.

U slučaju Stivena Mejera, riječ je o čovjeku koji vodi firmu „TSM Global Consultants“, zajedno s Obradom Kesićem i Drinom Vlastelić-Rajić. Kesić i Vlastelić-Rajić su u SAD registrirani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. predstavništva Republike Srpske u SAD, čiji je zvanični naziv u SAD Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije.

Montgomeri: Srpski lobist

Ko je Les

Osvrnimo se sada i na Lesa. Radi se o bivšem nižerangiranom britanskom diplomati koji je služio kao konzul u Banjoj Luci. Upravo u ovoj banjalučkoj epizodi mnogi vide i razlog Lesovih stavova. Nakon diplomatske karijere, Les se posvetio „predavačkoj“ karijeri, gdje u Centru za geopolitike pri Univerzitetu „Cambridge“ vodi projekt „Studija dezintegracije“.

 

Od muhe medvjed

Kada se pogledaju pojedinci koji danas nastupaju kao najglasniji zagovornici podjele BiH, jasno je da je redom riječ o osobama bez većeg utjecaja na svjetske politike, mahom bivšim diplomatima i intelektualcima ograničenog dometa.

S te strane, treba biti svjestan da ideje o promjeni granica na Balkanu, u zapadnim državama, mahom egzistiraju među marginalnim pojedincima, koji već odavno nemaju značajniji utjecaj na politike svojih zemalja, te su strahovi da bi politike ključnih zapadnih država prema Balkanu i BiH iz temelja mogle promijeniti svakako preuveličani.

Neko radi kao „konsultant“

Iako Les negira bilo kakve materijalne interese ili lobističke veze u vezi sa stavovima koje zastupa, mnogi sumnjaju da dio novca koji Milorad Dodik i Vlada RS intenzivno troše na lobiranje u svijetu završava upravo u njegovom džepu. Također, sam Les se na svojoj Linkedin stranici predstavlja kao „konsultant“.