Ahmed Husagić, Bosanac koji ima priliku postati austrijski parlamentarac, godine proveo u ratnom Sarajevu

Home

Ahmed Husagić, Bosanac koji ima priliku postati austrijski parlamentarac, godine proveo u ratnom Sarajevu

Sredinom oktobra mjeseca tekuće godine slijede jedni od najvažnijih parlamentarnih izbora u Austriji posljednjih godina. Ali oni nisu bitni samo za Bosance i Hercegovce koji su u Austriji, nego su jednako važni i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer bh. zajednica prvi put ima mogućnost da pokaže političku snagu. 

Prvi put nakon austrougarske vladavine možemo da imamo predstavnika u Parlamentu Austrije koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te samim time da pokažemo da i 100.000 Bosanaca i Hercegovaca u Austriji ima pravo da učestvuje u parlamentarnim odlukama.

Naime, na 29. mjestu savezne liste, na kojoj se nalazi 460 kandidata i kandidatkinja, koje je pozicija sa realnim šansama za ulazak u Parlament Austrije, nalazi se kandidat Ahmed Husagić, rođeni Sarajlija, ispred svoje partije SPÖ. On je i prvi kandidat ikad koji se kandiduje na saveznoj listi, a porijeklom je iz BiH.

Husagić je do svoje 26. godine živio u Sarajevu. Imao je 15 godina kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, te 3,5 godine proveo u ratom zahvaćenom i blokiranom Sarajevu. Kako ističe, bio je svjedok kako mržnja, netolerancija i diskriminacija mogu da razore društvo. Iz tog razloga se zalaže za otvorenu i tolerantnu Austriju da niko ne doživi ono što je on doživio.

U glavni austrijski grad odlazi na studije Političkih nauka koje je i završio na Bečkom univerzitetu. Nakon fakulteta odlučuje da ostane u Austriji i da se politički angažuje – u bečkoj Socijaldemokratskoj partiji (SPÖ). 

Kao jedan od svojih najvećih uzora izdvaja majku, koja je uvijek bila uz njega.

Bosanci i Hercegovci iz cijele Republike Austrije po prvi put će moći glasati za svog kandidata, a ako Husagić uđe u Parlament, prvi put ćemo imati svoj glas u Parlamentu Austrije.

Hoće li ovaj Bosanac ući u austrijski parlament zavisi od glasova građana Austrije, gdje živi dosta naših ljudi.

Ovim putem vas želimo podsjetiti da svaki vaš glas puno znači i da trebamo da podržimo našeg Ahmeda Husagića u pohodu na Parlament Austrije.

Bez vaše pomoći nema uspjeha!

Glasajte, podržite Ahmeda!

(Cazin.NET)

Objavito: Ned, 10/08/2017 - 12:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top