Akcija sprečavanja migranata da iz Bihaća i Velike Kladuše uđu u Hrvatsku (VIDEO)

Brojni migranti koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze preko Srbije i Crne Gore svakodnevno pokušavaju pronaći način da preko livada, šuma pa i rijeka pređu granicu i domognu se EU. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske ustupilo nam je snimke koje prikazuju akcije u kojima sprečavaju krijumčare da preko granice prevedu migrante.

Cilj brojnih migranata koji borave u Bosni i Hercegovini je napustiti ovu zemlju: preko Krajine - Bihaća i Velike Kladuše preći granicu sa susjednom Republikom Hrvatskom. Potom se žele zaputiti ka različitim destinacijama unutar Europske Unije - dobiti azil, pronaći posao, ponovo se sastati s porodicom. U otkrivanju svojih iskustava, spominju često i velike iznose novca koje plaćaju ilegalnim krijumčarima kako bi stigli na odredišta.

Policija u Bosni i Hercegovini je prije nešto manje od mjesec dana uhapsila dvije osobe pod sumnjom da su bile dio lanca organizatora krijumčarenja ilegalnih migranata iz BiH prema Hrvatskoj, čime je na osam povećan ukupan broj privedenih u toj zemlji u sklopu operacije započete u aprilu u suradnji s hrvatskom policijom.

Najpropusniji dio granice je onaj kod Velike Kladuše i Bihaća te policija Hrvatske radi na pojačanom osiguranju tog dijela. MUP Hrvatske ustupio je N1 snimke načinjene termovizijskom kamerom.