Home

Ako imate ovakvu kvrgu na ruci to uopšte nije bezazleno

22 Jun

Ako imate ovakvu kvrgu na ruci to uopšte nije bezazleno

Kada se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave otoci, kvrge ili lezije, obično pomislimo da je riječ o povredi, ubodu insekta ili žuljevima. Ipak, takvu simptomi mogu da budu indikacija većih problema sa zdravljem, piše portal Brightside.

Ljekari takve izrasline nazivaju higromom, a u pitanju je oblik dobroćudne ciste koja može da se pojavi na zglobu, površini dlana ili na unutrašnjoj strani prstiju. Njena veličina obično iznosi od nekoliko milimetara do dva centimetra, a rijetko se javlja u većim dimenzijama. Riječ je zapravo o tumoru mekog tkiva šake, koje se nalazi u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

Ove kvrge svakako nisu samo estetski problem, već mogu negativno da utiču na kvalitet života i prouzrokuju zdravstvene probleme.

Na nastanak gangliona utiču ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje određenih pokreta ili poremećaj toka tečnosti u zglobu i tetivnim omotačima.

Zbog povećanja pritiska u omotačima, na određenom mjestu dolazi do formiranja ‘kesice’ u kojoj se skuplja tečnost koja se kreće samo u smeru gangliona. Ako se uspostavi obrnuti tok ili kesica pukne, ganglion može da nestane, što se dešava kod skoro polovine pacijenata.

Osim vidljive izbočine, drugi simptomi se rijetko javljaju. Mogu da se pojave i bol, trnci i ograničena pokretljivost, ali ljekari upozoravaju da je u težim slučajevima moguć i ozbiljniji poremećaj funkcionisanja šake.

Za postavljanje dijagnoze potrebno je otići na pregled i snimiti šaku rendgen aparatom, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva, tada se radi i biopsija.

Najčešći oblik liječenja je hirurško zasecanje šake i terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, ljekari savjetuju da potražite njihovu pomoć ukoliko primijetite takve promjene na ruci.

 

(Izvor:Express.hr)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top