Home

Ako je Totti princ Rima, šta je onda Edin Džeko?

03 Apr

Ako je Totti princ Rima, šta je onda Edin Džeko?

Ivica Osim je završio govor, Istok je otvoren, orila se kultna “Grbavica” sa tribina, a Džeko je izašao na Olimpico i postigao dva pogotka za svoju Romu i ispisao stranice historije ovog kluba.

I dok je jedna od legendi Željezničara Ivica Osim na Grbavici držao govor, otvarajući istočnu tribinu, pred prepunom Dolinom ćupova, hiljadama kilometara daleko, još jedno dijete sa šljake se spremalo da ispiše historiju.

Edin Džeko je u svlačionici Rome pokušavao doći do snimka otvaranja, kako bi i on osjetio djelić atmosfere sa stadiona, koji nosi u srcu i gdje je odigrao svoje prve profesionalne minute.

Ivica Osim je završio govor, Istok je otvoren, orila se kultna “Grbavica” sa tribina, a Džeko je izašao na Olimpico i postigao dva pogotka za svoju Romu i ispisao stranice historije ovog kluba.

Dječak sa Grbavice postao je najbolji strijelac rimskog sastava u povijesti ovog kluba po broju datih golova u jednoj sezoni, a sa trona je skinuo nikoga drugog do Franceska Tottija, legendu Rome i italijanskog fudbala.

Princ Rima je do subote navečer držao rekord od 32 pogotka u jednoj sezoni, a onda se ukazao Dijamant, koji od početka sezone ruši rekord po rekord. Padali su Batistuta, Balbo i ostali, a sada je pao i veliki Totti. Uz to, Džeko djeluje neumoljivo, a rekord od 33 gola u jednoj sezoni može još i povećati, s obzirom na to da je do kraja ostalo još mnogo utakmica.

Možda ćete negdje pročitati podatak da Džeko još, ipak, nije najbolji strijelac Rome u jednoj sezoni. Naime, Džeko bi bio drugi ako bi se računao Pedro Manfredini, koji je u sezoni 1960/61. postigao 34 gola, ali on je 12 golova postigao u tadašnjem Kupu velesajamskih gradova, koji UEFA ne priznaje kao svoje takmičenje.

Uz to, sa dva pogotka protiv Emolija, Džeko je ujedno i najbolji strijelac Serije A sa 23 postignuta pogotka i ne misli stati, a njegova statistika je više nego impresivna.

- 33 je magičan broj, napisala je zvanična stranica Rome, veličajući našeg napadača, kojeg je u susretu protiv Empolija zamijenio upravo Totti.

Koliko je naš napadač postao bitan navijačima Rome najbolje pokazuje ta scena iz 73. minute. U ranijim slučajevima, kada god bi Totti ulazio u igru, dobio bi ogromne ovacije publike, a ovaj put je njegov ulazak na teren ostao u sjeni Edina Džeke, koji je pokupio gromoglasan aplauz i skandiranja navijača sa Olimpica, dok se Totti ovaj put morao zadovoljiti nešto slabijim aplauzom, u odnosu na onaj koji je dobio najbolji strijelac u jednoj sezoni u klupskoj povijesti Rome.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top