Akšamskim ezanom nastupa nova hidžretska godina!

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. Muharrema, što je ove godine 11. septembra. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. 

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhammeda a.s., iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Hidžra, seoba, Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu oraganizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti Islama pretoči u društveni život, objavila je Islamska zajednica BiH.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur'an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga). Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sve prožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamski kalendaru određuje se upravo po ovom događaju. 

Allah, dž.š, u prvom dijelu 36. ajeta sure Et-Tevbe, govoreći o vremenu kaže:

„Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera.“ 

Svaki narod ima svoje praznike i dane koje na poseban način obilježava, koji ga čine prepoznatljivim, koji su dio njegovog identiteta, tako da je i Nova godina jedan od tih dana. Dan koji obilježava početak nove godine u hidžretskom kalendaru, zove se Hidžra. 

 

HIDŽRETSKA NOVA GODINA KAO DRŽAVNI PRAZNIK

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen. Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe. 

 

ŠTA ČINITI U HIDŽRETSKOJ NOVOJ GODINI?

- Svake nove hidžretske godine, pa i ove trebali bi učiniti iskrenu tevbu (pokajanje) za ono što smo učinili od grijeha u proteklom periodu. 

- Što više klanjati i učiti Kur'an. 

- Truditi se da u predstojećem mjesecu muharremu što više postimo, klanjamo nafile, dijelimo sadaku i upućujemo iskrene dove Allahu, dž.š. 

- Zahvaliti Uzvišenom Allahu na mnogobrojnim darovima koje nam je dao. 

- Moliti Allaha i truditi se da budemo od onih koji pomažu drugima u granicama svojih mogućnosti i podsticati druge da i oni to čine. 

- Truditi se da u svakom novom danu budemo sa novim dobrim djelima. 

- Činiti dobro na svakom mjestu i kloniti se zabranjenih i sumnjivih stvari. 

- Potruditi se da budemo u društvu dobrih ljudi i čuvati se lošeg društva. 

 

OBILJEŽAVANJE HIDŽRETSKE NOVE GODINE KOD NAS 

Kod nas se na razne načine obilježava Hidžretska nova godina. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za Hidžru. Tradicija proslave hidžretske godine treba da nas osnaži i učvrsti na putu dobra i istine. 

 

DA SE PRISJETIMO! 

Muhammed, a.s, i Ebu Bekr, r.a, sklanjaju se u pećinu Sevr. Za njima kreće potjera mekkanskih idolopoklonika, kako bi ih ubili i uzeli nagrade za njihove glave. Potjera dolazi za njima do pećine. Po jednoj predaji, nisu ušli unutra, jer je jedna golubica, Allahovom odredbom, svila gnijezdo ispred ulaza, a pauk mrežu ispleo. Po drugoj, vjerodostojnijoj predaji, ušli su unutra i stajali iznad Poslanikove, a.s, glave i njegovog druga Ebu Bekra, r.a. Ebu Bekr, r.a, je osjetio veliki strah. Kazao je: „Allahov Poslaniče, evo ih iznad nas, kada bi pogledali dolje, vidjeli bi nas.“ Tada mu Allahov Poslanik, a.s, izgovara: LA TAHZEN, INNELLĀHE MEʽANĀ - Ne tuguj, ne boj se, zaista je Allah s nama! Uzvišeni Allah je ovaj događaj opisao u suri Tevbe: „kad je s njim bio samo drug njegov, kad su njih dvojica bili u pećini i kada je on rekao drugu svome: „Ne brini se, Allah je s nama!"

Ovo treba biti životni moto svakog od nas: NE BRINI SE, NE BOJ SE, NA SEKIRAJ SE! ALLAH JE S TOBOM! NE ZABORAVITE! 

Večeras akšamskim ezanom u 19 sati i 24 minute, nastupa 1440. Hidžretska godina. Neka je sretna svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti!

KULLU 'AMIN VE ENTUM BI HAJR!