Al Thani: Saudijska Arabija krši međunarodne norme

Katar odbacio nove optužbe Saudijske Arabije, koja je zaprijetila i pokretanjem vojne akcije.

Šef katarske diplomatije Mohammed bin Abdulrahman Al Thani odbacio je optužbe Saudijske Arabije kako bi kupovina ruskog proturaketnog sistema S-400 mogla predstavljati vojnu prijetnju, uz obrazloženje da Katar ima pravo na kupovinu vojne opreme.

Te optužbe krše „međunarodni zakon i sve međunarodne norme“, kazao je u ponedjeljak minista vanjskih poslova Katara.

„Kupovina vojne opreme je suverena odluka, i ni jedna druga zemlja nema ništa s tim“, rekao je Al Thani za Al Jazeeru.

U pismu upućenom francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, saudijski kralj Salman je izrazio „duboku zabrinutost“ o razgovorima Moskve i Dohe o kupovini protuzračnog raketnog sistema, objavio je u petak francuski listi Le Monde.

Kralj Salman, je prema pisanju ovog lista, tražio od Francuske da poveća pritisak na Katar, jer je zabrinut zbog mogućih posljedica kupovine mobilnog raketnog sistema, koji kako kaže, prijete sigurnosnim interesima Saudijske Arabije.

„(U takvoj situaciji) Kraljevstvo bi bilo spremno poduzeti neophodne mjere kako bi eliminisalo ovaj odbrambeni sistem, uključujući vojnu akciju“, rekao je kralj Salman u svom pismu, piše Le Monde.

„To pismo nema nikakve pravne osnove da opravda bilo kakvu akciju“, komentariše Al Thani, i dodaje, „žalosno je što se ova situacija doživljava kao destablizirajuća, jer Katar ne predstavlja nikakvu prijetnju Saudijskoj Arabiji“.

Kršenje ugovora Vijeća zaljevskih zemalja

Šef katarske diplomatije je kazao da ove prijetnje „krše ugovor vijeća zaljevskih zemalja“ u kojem se navodi da se zemlje potpisnice neće međusobno napadati.

Al Thani kaže da Katar trenutno očekuje zvaničnu potvrdu od francuske vlade o ovoj prijetnji.

Godinu dana je prošlo od kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske veze s Katarom, izazvavši najveću diplomatsku krizu u Zaljevu posljednjih godina.

Sve granice, uključujući i pomorske, s tom zaljevskom državom bile su zatvorene, aviolinije obustavljene, a građani Katara iz četiri države koje su nametnule blokadu - protjerani.

Ukoliko se navodne prijetnje Saudijske Arabije potvrde, Katar će reagovati pravno ... u skladu sa međunarodnim zakonom

„Katar će se sa ovim nositi na isti način kao i sa ilegalnom blokadom, obratit ćemo se na međunarodnom nivou kako bismo se uvjerili da se ovakvo ponašanje neće ponoviti“.

Na pitanje da li će Katar nastaviti sa planovima kupovine vojne opreme, Al Thani je odgovorio da su „sve opcije trenutno otvorene“.

„Poduzet ćemo neophodne akcije da branimo našu zemlju“, kazao je uz obrazloženje da odluka o kupovini vojne opreme predstavlja subjektivnu procjenu vojske, a ne odluku koju bi Katar donio u svjetlu prijetnje.