“Alahimanet i puno selama”: Hasan je 26 godina nakon što su mu ubili oca dobio njegova pisma…

nuhanovic
“…što se tiče naše Bosne moram vam reći da se morate više angažovati oko svega, a prije svega na humanitarnim pitanjima, jer ovamo je ipak jad i bijeda.”

 

Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici u kojem su mu ubijeni roditelji i brat. Danas, nakon 26 godina, dobio je kopije nekoliko pisama koje je njegov otac Ibro Nuhanović poslao iz Srebrenice u Švedsku svom bratiću.

– Dio pisma koje prilažem ovdje je moj otac Ibro poslao 10.05.1994. godine – objavio je Hasan Nuhanović na svom Facebook profilu i citirao dio pisma koji je njegov otac, vjerujući da će preživjeti, poslao bratiću prije 26 godina.

– Kada mi je drugarica moga brata Muhameda Brace poslala njegova dva ratna pisma plakao sam svaki put kada sam ih čitao. Danas, čitajući očeva pisma, nisam plakao. Ovdje je transkript dijela pisma moga oca od tog datuma, a u prilogu je i fotografija pisma – napisao je Hasan Nuhanović i citirao svog oca ubijenog u sreberničkom genocidu 1995.:

“…što se tiče naše Bosne moram vam reći da se morate više angažovati oko svega, a prije svega na humanitarnim pitanjima, jer ovamo je ipak jad i bijeda. Drugo, morate na uštrb vremena i sredstava, putem organizovane aktivnosti, radija, televizije, novina davati veću podrsku. Morate naći načina da se građani srpske nacionalnosti u Švedskoj i drugim zemljama oglašavaju da traže jedinstvenu Bosnu, prestanak rata i tome slično. Krajnje je vrijeme da ovo ludilo stane, jer prijeti totalnom istrjebljenju naroda na ovim prostorima, a već sada je narod na granici psihološke katastrofe. Svima vama hvala uz zelju da uskoro bude mogućnosti da se sastanemo i uz hladno pivo popričamo i da se “otkačimo”, kako smo to nekad znali raditi.

Alahimanet i puno selama od


Ibre
Nasihe
Hasana
Muhameda
Srebrenica, 10.05.1994. god.”

Nažalost, niko osim Hasana nije dočekao sastanak koji je Ibro priželjkivao.

Do pada Srebrenice Hasan Nuhanović radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a. Objavio je brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu “Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici”.
Cijeli postratni period svog života posvetio je borbi za istinu i pravdu.