Alarmantno: Da li će Covid-19 ponovo prekinuti jednu od najjačih europskih liga

lopta
Serija A mora biti prekinuta, rekla je Sandra Zampa, zamjenica ministra zdravstva Italije za Radio Capital. Bila je to reakcija na pogoršanje situacije u vezi s pandemijom koronavirusa, koje nije mimoišlo ni fudbal na Apeninima.

 

Tako je 28. septembra u otkriveno 14 zaraženih osoba među igračima i članovima klupskog osoblja Genove. Nešto ranije, napadač Milana Zlatan Ibrahimović bio je pozitivan na Covid-19, a bilo je i pojedinačnih slučajeva zaraze.

"Protokol potpisan za Seriju A jasno ukazuje na potrebu za prekidom sezone. Kada se otkrije veliki broj zaraženih, prvenstvo se mora prekinuti. Prvo, fudbaleri ne mogu igrati, i drugo, postoji rizik od kontaminacije drugih. Italijanski naučno-tehnički odbor bio je kategorički protiv prijema navijača na stadione", rekla je Zampa u eteru Radio Capitala.

Nakon nekoliko sati, Zampa je malo korigirala svoje stavove.

"Tokom mog intervjua za Radio Capital rekla sam da, na osnovu protokola potpisanog od Italijanske fudbalske federacije, igrači pozitivni na Covid-19 ne mogu igrati dok ne testiraju negativan rezultat na brisu. To ne znači da Seriju A treba suspendovati", rekla je Zampa.

Da li ovo pojašnjenje znači promjenu kursa ili samo razmatranje toga? Vlada, rekao je ministar sporta Vincenzo Spadafora, "ne namjerava ući na fudbalski teren", ali izražava "veliku zabrinutost" zbog pogoršanja situacije.

Spadafora je, međutim, rekao da ne vjeruje da je došlo vrijeme za prekid Serije A. Čini se da je orijentacija Lige i Fudbalskog saveza poštivanje pravila UEFA-e o obavezi da na teren moraju izaći ekipe koji imaju na raspolaganju 13 zdravih igrača, uključujući i barem jednog golmana.

Za danas je najavljen vanredni sastanak Vijeća Serije A nakon kojeg će biti poznato hoće li doći do prekida lige.