fbpx Alarmantno: Iz BiH se svakodnevno masnovno izvoze trupci!

Alarmantno: Iz BiH se svakodnevno masnovno izvoze trupci!

Home

Alarmantno: Iz BiH se svakodnevno masnovno izvoze trupci!


Udruženje proizvođača nameštaja BiH urgentno traži da se uredi oblast raspodjele sirovine u Federaciji BiH, navodeći da izuzev činjenice da drveta ima dovoljno, proizvođači namještaja ne mogu da obezbjede sirovinu za svoje potrebe, već moraju uvoziti iz zemalja okruženja ili šire.

Stoga traže, kako je saopćeno iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH, da se urgentno donese odluka ili uredba o načinu raspodjele sirovine.

-Osnovni problem drvoprerađivača je neodostatak sirovine, jer je veliki postotak izvoza otpada upravo na sirovinu i rezanu građu, a prioritet Bosne i Hercegovine bi trebao biti izvoz finalnih proizvoda. Apsurdno, iako je više od pola teritorije BiH pokriveno šumama, drvopređivači su zbog bezakonja koje vlada u ovoj oblasti, prinuđeni sirovinu uvoziti. Državnim resursima gospodare kantoni koji su iskoristili pravni vakum i u nedostaktu federalnog zakona kreirali svoje, a bespravna i nekontrolisana sječa šuma je u porastu – navodi se u saopćenju.

Upozorava se da se sirovina izvozi i rasprodaju se resursi po najnižim mogućim cijenama. Novi zakon o šumama Federacije BiH bi mogao djelomično, smatraju, riješiti problem sa sirovinom, jer firme koje se bave izvozom finalnih proizvoda nemaju dovoljne količine za proizvodnju.

-Privrednici apeluju na vlast da hitno zabrani izvoz trupaca ili da uvede taksu za izvoz. Orijentacijom na izvoz isključivo finalnih proizvoda ne samo da bi se ograničio izvoz sirovina, već bi se povećao i broj zaposlenih u tom sektoru. Ukoliko se ubrzo ne donese zakon o šumama FBiH, privrednici apeluju na donošenje uredbe o krirerijima za raspodjelu sirovine drvnoj industriji kako bi se osiguralo snabdijevanje za firme koji su izvoznici i koji se bave finalnom proizvodnjom – ocjenjuje Udruženje poslodavaca FBiH.

Napominju da je Hrvatska nedavno zabranila izvoz trupaca, a to je učinila i Crna Gora. Koliko god da će to pozivno uticati na privredu tih zemalja, ta nenajavljena mjera bitno će uticati i na drvoprerađivački sektor BiH, ali negativno.

Ukoliko vlast u BiH hitno ne reaguje, upozoravaju iz Udruženja, bit će ugroženo oko pet hiljada radnih mjesta u BiH jer je velika potražnja za namještajem od hrasta čija se sirovina dosad uvozila iz Hrvatske.

-Potrebno je drvnu industriju proglasiti strateškom granom privrede BiH, s obzirom na to da ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit, te s obzirom da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način – stav je Udruženja poslodavaca FBiH.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Čet, 06/07/2017 - 18:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top