Albanac u Kanadi dobio odštetu od 300 hiljada dolara nakon što je tužio šefa za maltretiranje

ćš
Vrhovni sud pravde u Ontariju u Kanadi nadoknadio je gotovo 300 hiljada dolara albanskom zaposleniku Rr. O., koji je tužio nadzornika i kompaniju za trgovinu ljudima i zlostavljanje, izvještava Law Times News.

Uposlenik na određeno vrijeme St. O. je tužio kompaniju Universal Structural Restorations Ltd. (USRL) i nadzornika Ludgero De-Almeida, na temelju toga što je bio zlostavljan, ponižen na najsramotniji način. Albanac je ispričao da je pred kolegama trpio uvrede od nadzornika, prijetnje u vezi s imigrantskim statusom, ali i fizičko zlostavljanje, s obzirom na to da ga je udario i šakom u testise.

Albanac je kazao da ga je kompanija, direktno preko njegovog nadređenog, zlostavljala.

"Presuda je važan podsjetnik poslodavcima u Ontariju da se zakonski prekršaj trgovine ljudima također odnosi na slučajeve trgovine ljudima radi rada i da je dostupan zaposlenicima", rekla je advokatica Gillian Round.

Sv. O., rođen u Albaniji, otišao je u Kanadu 2017. godine, a zaposlio se "na crno" u kompaniji USRL 2018. godine. Do zaposlenja je došlo nakon sastanka Rr. O. s De-Almeidanom, koji mu je pomogao pronaći posao. Nakon što je 2019. godine dobio privremenu radnu dozvolu, Ul. O. je nastavio raditi do kraja 2020.

Sv. O. se žalio da nije mogao dobiti naknadu od Odbora za sigurnost na radnom mjestu (WSIG) nakon povrede koju je zadobio kada je pao s ljestvi dok je bio na poslu. Po povratku na posao žalio se na nepodnošljive uslove rada te je dobio otkaz.

Albanac je rekao da je otišao jer više nije mogao tolerisati kako se prema njemu postupa i da je zabrinut šta bi se moglo dogoditi. Također je kazao da je bio prisiljen platiti naknadu za radnu dozvolu i vratiti dva dolara po satu za vrijeme koje je radio.

Ukupno je Albanac dobio odštetu od gotovo 295 hiljada dolara.