Kosovo: Albanci pokušali spriječiti raseljene Srbe da obave vjerski obred

U selu Petrič, kod Kline na Kosovu oko 50 Albanaca sa isto toliko vozila pokušalo je danas da spriječi grupu raseljenih Srbe da u lokalnoj crkvi “Svete Trojice” obilježe istoimeni pravoslavni praznik, javlja Anadolija. 

Predstavnik Policije Kosova za region Peći, Driton Rugova potvrdio je za Anadoliju da su Albanci sa vozilima napravili zapreku zbog dolaska raseljenih Srba. 

“Danas je u selu Petrič, kod Kline, oko 11 sati bilo predviđeno obiilježavanje jednog praznika srpske zajednice. U znak protesta u tom mjestu se s ciljem ometanja tog skupa okupilo 50 do 60 Albanaca sa oko 50 vozila, kao što su traktori, automobili i kamioni. Policija je izašla na mjesto događaja sa svim nadležnim jedinicama i pružila je sigurnost na licu mjesta”, kaže Rugova. 

On, međutim, nije mogao da potvrdi informacije lokalnih medija da je grupa Albanaca kamenjem napala srpske povratnike nakon što su obavili vjerski obred u crkvi i da je tom prilikom nekolicina Srba i povrijeđena.

'Sraman čin'

Rugova je najavio da će policija uskoro izdati detaljnije saopćenje u vezi tih dešavanja. 

U međuvremenu, oglasio se ministar za zajednice i povratak u ostavci Vlade Kosova Dalibor Jevtić, koji je kazao da je blokada puta i sprječavanje raseljenih da barem na jedan dan posjete crkvu u selu Petrič, kod Kline, sraman čin, koji ne donosi ništa dobro nikom ko na Kosovu živi. On je poručio da se ovakvim i sličnim incidentima već jednom mora stati na put.

"Imali smo više ovakvih situacija. Tužno je što se na ovaj način Srbima koji su raseljeni stavlja do znanja da na Kosovo nisu dobrodošli", rekao je Jevtić, saopćeno je iz Ministarstva za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Jevtić je istako da će iskoristiti svoj autoritet kod međunarodne zajednice, ali i političkih predstavnika Albanaca i nadležnih institucija na Kosovu kako bi ukazao na ozbiljnost situacije i na štetnost koju ovakvi događaji prouzrokuju na planu povratka i opstanka Srba na Kosovu. 

Osoba srpske nacinalosati uhapšena danas kod crkve Sv. Trojice u Petriču sumnjiči se za navodni masakr 1999. u selu Klina, a da se teže povrijeđeni R. K, kojeg su kamenovali Albanci nalazi u bolnici u Peći i da je njegovo stanje stabilno, piše prištinska Koha, prenosi Tanjug. 

Osoba srpske nacionalnosti inicijala L.B. (53) uhapšena je danas u selu Petriču, kod Kline, kada je grupa Albanaca najprije blokirala Srbima put ka tamošnjoj crkvi Sv. Trojice kako bi obilježili današnji istoimeni praznik, a kada im je policija omgućila prolaz, sačekani su i kamenovani.

Jedna osoba teže povrijeđena

Tom prilikom je troje Srba povrijeđeno, od kojih jedan teže i smješten je u pećku bolnicu, a L.B. je priveden.

Koha piše da su Albanci protestovali protiv obnove te pravoslavne crkve koja je uništena tokom sukoba.

"Demonstranti su identificirali Srbina L. B. kao osobu osumnjičenu za masakr počinjen nad Albancima 29. marta 1999.", navodi Koha pozivajući se policijsko saopštenje.

Policija je saopštila i da je tokom protesta povrijeđen državljanin Srbije R.K. (23) i da je smješten u regionalnoj bolnici u Peći.

Za njegovo zdravastveno stanje se kaže da je stabilno.

Policija je navela da je u toku istražni postupak kako bi identificirala i uhapsila osobu koja je povrijedila R.K.

U saopštenju policije stoji da su Srbi, nakon obreda, 13:50 u pratnji Kosovske policije sprovedeni u pravcu Peći.