Povijest se ponavlja: Albanci se na Kosovu sada ponašaju kao Srbi 1990.

Nakon što je vlada Kosova za čak 100 posto povećala carine na robu iz Srbije, trgovinski rat između Prištine i Beograda dodatno je eskalirao i kroz policijske akcije. No tome je prethodilo nešto posve bizarno, iako ne i nezabilježeno na ovim prostorima.

Naime, na poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da robu iz Srbije treba bojkotirati, grupa Kosovara, među kojima su bili i političari, otišla je korak dalje i nedavno zapalila srpske prehrambene proizvode nasred ulice u gradiću Dečani.

https://i.rmbl.ws/s8/2/V/0/v/R/V0vRa.baa.1.mp4?b=0&u=cfsd

Snimku spaljivanja srpskih proizvoda, među kojima je bio i Plazma keks (?!), objavio je na Facebooku i zastupnik i šef parlamentarne grupe Alijansa za budućnost Kosova Rifat Stojkaj. "Pozivamo sve stanovnike Dečana na bojkot proizvoda koji dolaze iz Srbije. Podržite odluku vlade Ramuša Haradinaja", napisao je uz fotografije i snimku lomače.

I mještani Kačanika su zapalili prehrambene proizvode iz Srbije.

Šovinistička farsa

Sve to je naročito šovinistički farsično ako se prisjetimo suludog trenda koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina vladao u Srbiji. 

Na vrhuncu nacionalističkog ludila koje je potpalio tadašnji srpski vožd Slobodan Milošević, obični Srbi su se u srpskim medijima tada hvalili kako iz svojih stanova i kuća izbacuju slovenske proizvode. Posebice popularno je bilo u ime srpstva na ulice izbaciti vrhunske hladnjake Gorenja i ostalu bijelu tehniku koju je proizvodio ovaj slovenski socijalistički gigant.

Kosovski Albanci se sa svojim spaljivanjem srpskih prehrambenih proizvoda zapravo ponašaju isto kao Srbi tada, na početku ludila koje će ih za nekoliko godina odvesti u rat na Kosovu i uzrokovati NATO-ovo bombardiranje Srbije. Povijest ponekad doista umije biti ironična.