Aleksandar Vučić nastavlja posjetu Bosni i Hercegovini

Home

Aleksandar Vučić nastavlja posjetu Bosni i Hercegovini


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja zvaničnu dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a danas će razgovarati sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sastat će se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Vučić je u četvrtak, poslije razgovora sa članovima Predsjedništva BIH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem rekao da BIH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza.

On je rekao da se upravo završava formiranje komisije za granicu i izrazio uvjerenje da će se uskoro riješiti taj problem, podsjetivši da još tri posto treba da se riješi.

Poziv u posjetu Beogradu

Navodeći da je rješenje blizu, Vučić je istakao da bi to bio izvanredan signal za regiju i BIH i da bi se na taj način pokazalo da je međusoban dogovor moguć.

Uputio je članovima Predsjedništva BiH poziv da dođu u Beograd, a ako se završe mnoge stvari do kraja godine, pozvao bi i evropske zvaničnike.

Govoreći o potopljenom zemljištu rekao je da bi se poravnanjem taj problem mogao skinuti s dnevnog reda.

Što se tiče infrastrukturnih projekata koji povezuju dvije zemlje poručio je da je Srbija spremna, a uskoro i potpisuje ugovor za dionicu Čačak-Požega, da isfinansira preostalih 60 kilometara do Kotromana.

Ukazao je da je dao prijedlog da se završi svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH, a čije obnavljanje kasni zbog sitnih stvari u BiH.

'Historijska posjeta'

Založio se i za uklanjanje svih barijera u trgovinskoj razmjeni, o čemu će danas biti, kako je najavio, razgovora između resornih ministara.

Vučić je u četvrtak posjetio i Istočno Sarajevo gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem i načelnicima šest opština.

Vuković je rekao da je posjeta predsjednika Srbije Istočnom Sarajevu historijska i da je Vučić najvažniji gost od osnivanja tog grada 1993. godine.

Izvor: Agencije

Objavio: Pet, 08/09/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top