Ko izađe na put da traži znanje, Allah će mu olakšati put koji vodi ka Džennetu

„Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj koji poučava peru, koji čovjeka podučava onome što ne zna.“ (Alek, 1–5.)

Znanje je u islamu temelj, njegova srž i duša. Prve Kur'anske riječi objavljene posljednjem Božijem Poslaniku Muhammedu, a.s., odnosile su se na čitanje, znanje i spoznaju, a  Poslanik, a.s, je rekao: „Učiti znanje je farz svakom muslimanu i muslimanki.“Dakle, znanje je farz svakom punoljetnom muslimanu. Značajno je istaći kako je prvo znanje koje je farz, znanje o temeljnim istinama naše vjere, odnosno akaidsko znanje.

Zatim, musliman treba da nauči obaveze koje je dužan svakodnevno obavljati u Njegovo ime, iz čega proistič eširenje znanja u svim segmentima. U drugom hadisu se kaže: „Učite znanje jer niko od vas ne može znati kada će mu znanje zatrebati.“ Poslanik, a.s, nam je kroz svoje riječi jasno ukazao na ulogu i vrijednost znanja i puta koji vodi ka znanju, sticanjem znanja se povećava i deredža na kojoj se pojedinac nalazi. Kada čovjek istinski donese nijet da će krenuti putem kognitivnih procesa koji vode ka pronalasku i usvajanju znanja, Uzvišeni mu u tome da olakšanje i snagu, te ga za uloženi trud čeka nagrada na oba svijeta.

Poslanik, a.s., je u vezi s navedenim rekao: „Ko izađe na put da traži znanje, Allah će mu olakšati put koji vodi ka Džennetu.“

Znanje je najvrijednija osobina na ovome svijetu, te sticanjem znanja i njegovim korištenjem na način prikladan njegovom cilju, svjesni smo da ćemo steći i Njegovo zadovoljstvo. Znanjem čovjek dokučuje pravi smisao vjerovanja, a time i pravi smisao ovozemaljskog, prolaznog, postojanja.  Znanje je, kao i život, dar Božiji, mogućnost da čovjek širi svoje vidike, spoznaje život u njegovoj punini. Nauka i znanje u islamu imaju za cilj da kod čovjeka iznjedre najljepše vrline koje se smatraju univerzalnim ljudskim vrijednostima. Ne zaboravimo da je onima koji su bogati znanjem također dužnost da svoje bogatstvo dijele s drugima, te daju maksimalan doprinos kako bi se znanje njegovalo.

Dakako, temelj od koga se polazi jeste ljubav prema Allahu, a iz ove ljubavi se rađa i ljubav prema ilmu i prema onima koji ga šire. Ne dopustimo da iz ovog dana izađemo bez bar jedne naučene riječi, jer je i ona kao jedinka istinska dragocjenost.