Velika Kladuša: Alžirsko krilo Krajiškog kluba

Dvadesetčetverogodišnji Alžirac Chemseddine Berafta na putu je da postane prvi migrant koji će, uz registraciju u Službi za poslove sa strancima, proći i kroz jednu dosta prijatniju registraciju – onu u našem nogometnom savezu – te da zaigra u “Krajišniku” iz Velike Kladuše.

Nadimak Chemseddinea Berafte je Chemsou, ali ga u Velikoj Kladuši zovu lokalnom varijantom tog nadimka – Šemso. Tako ga zovu i u obitelji Beganović, kod koje je našao bosanskohercegovački dom nakon što je ljetos došao na Balkan iz rodnog Alžira,piše BIRN. 

Zaim Beganović “Begi” kaže kako se njegov život u potpunosti promijenio otkako je Chemsou ušao u frizerski salon koji on sa suprugom Jasnom vodi u kladuškoj Ulici Muhameda Talakića, odmah uz poznatu pizzeriju koju je vlasnik pretvorio u humanitarnu kuhinju za migrante i izbjeglice. Od početka izbjegličke krize mnogi migranti su svraćali na šišanje kod Jasne, a Chemsou, po struci frizer, ponudio se da pomogne i pokaže joj “neke moderne fazone”.

“Oni imaju neke svoje frizure, izvlače neke linije, a Šemso to zna i odmah je uzeo da mi pokaže šta oni, ustvari, žele. Nisam ih ni razumjela šta govore, šta mi pokazuju – ovaj hoće ovako, onaj onako – nije to ništa teško, ali onda kad čovjek razumije šta treba da uradi”, priča Jasna.

Chemseddine Berafta

Tako je Chemsou nastavio svraćati kod Jasne i Zaima, s kojima se sprijateljio i, nedugo nakon upoznavanja, prešao da živi kod njih. Zaim kaže kako im je postao poput sina i kako žive kao mala porodica. Chemsou pomaže oko prevođenja u frizerskom salonu, gdje brojni migranti dođu, ne samo zbog šišanja nego i zbog druženja. Uvijek je tu da uskoči kad Jasni treba pomoć, a Beganovići čekaju da se riješi njegov status boravka u BiH pa da ga prijave kao uposlenika.

“Ošiša i on ponekog, neko od njih plati, neko nema čime, neko ostavi kutiju cigareta… Kad riješimo papire, onda ćemo ga prijaviti pa nek radi, a dotad ovako pomogne. Svejedno su nam ti papiri važniji zbog druge stvari – da može zaigrati za ‘Krajišnik’”, kaže Zaim.

Nogomet je za ovog mladog Alžirca život i jedan od glavnih razloga zašto se uputio ka Evropi. Kaže kako je na osnovu sportske vize prešao granice do Bosne i Hercegovine, a onda s drugim migrantima prešao u našu zemlju iz Srbije. Želio se domoći Francuske ili Italije, gdje bi mogao raditi ili možda živjeti od nogometa, ali sad mu se sviđa i Bosna i Hercegovina.

Zaim i Jasna Beganović.

Navijači kažu kako je veoma brz i sjajan s loptom, odnosno navijačkom terminologijom – “hoće loptu i u for i u noge”. Uzor mu je, kako ističe, Čileanac Alexis Sanchez, koji poput njega igra na poziciji krilnog napadača.

Chemsou je trenutno u proceduri dobivanja azila, i dok ne riješi svoj status, ne može nastupati u zvaničnim takmičarskim utakmicama. U međuvremenu predano trenira i igra u prijateljskim utakmicama, u kojima dobija priliku da pokaže šta zna. A ono što je pokazao dosad učinilo je da u klubu ne mogu dočekati rješavanje njegove papirologije.

Navijači željno iščekuju prvi službeni nastup alžirskog krila za krajiški klub, a Chemsou kaže da je dovoljno mlad i dovoljno motiviran da se dokaže, a njegove ambicije su mnogo veće od Druge lige Federacije BiH – Zapad.Chemseddine Berafta