Ambasador Kine u BiH: Počelo testiranje vakcine za koronavirus

kina

Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za koronavirus i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja. On je izjavio za "Nezavisne novine" da je vakcina ubrizgana u ljudsko tijelo i da su trenutno ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja.

-  Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana te ih preporučili za kliničko liječenje - rekao je Đi.

Dodao je i da je Kina, suočavajući se s nepoznatim virusom, brzo organizirala naučna istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak. 

 

  • Ambasador Kine u BiH Đi Ping - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Ambasador Kine u BiH Đi PingFOTO: AGENCIJE

O trenutnoj situaciji u Kini, Đi je rekao da je do 26. marta više od 74.000 pacijenata zaraženih koronavirusom izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

- Stopa izlječivosti je premašila 90 posto, a 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhanu. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi "nulti rast" domaćih slučajeva - istaknuo je Đi.

U Kini je do sada potvrđeno više od 700 slučajeva ''uvezenih'' iz inozemstva te ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

Đi je ukazao da kineski narod izražava saosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH te kao najvažnije naglasio da se ojača razmjena iskustava u prevenciji i kontroli epidemije.

Izvor: