Ambasadorica SAD-a u BiH Cormack predvodi kolonu Marša mira

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ubrzo će se priključiti koloni Marša mira Nezuk - Srebrenica 2018 čiji učesnici će u Potočare stići oko 18 sati, potvrdio je Feni predsjednik Pododbora Marša Munir Habibović.

Dodao je da se 6.000 učesnika Marša mira Nezuk - Potočari 2018, koji su prije dva dana krenuli na put dug oko 100 kilometra kako bi odali počast ubijenim Srebreničanima 1995. godine, trenutno nalaze u mjestu Šušnjari te da su uslovi za hodanje idealni.

Koloni "Marša mira Nezuk - Potočari" prije dva dana se priključilo i 35 Sarajlija koji su 3. jula krenuli prema Potočarima i koji će za osam dana prepješačiti više od 280 kilometara. 

Organizator Marša "Sarajevo - Nezuk - Potočari" Muhamed Papić istaknuo je da su vremenski uslovi mnogo bolji nego prethodnih dana te da osim manjih medicinskih intervencija nema većih problema.

"Marš mira" je pješački pohod koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta, krenula je jučer iz Mjesne zajednice Nezuk (općina Sapna), a u periodu od tri dana preći će put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (općina Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

"Marš mira" traje tri dana, od 8. do 10. jula, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika.

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

Ove godine u Potočarima bit će ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka - Muhameda Alića i Edina Burića. Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić. Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće. Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.