Američki general: Rusija je strateški, operativno i taktički izgubila

sa

Američki general i načelnik Združenog štaba Mark Milley kaže da Rusija nije ispunila sve ciljeve u svom ratu protiv Ukrajine, piše CNN.

Rusija nije ostvarila svoje ciljeve

“Rusi su svaki put zakazali. Izgubili su strateški, operativno i taktički. Ono što su pokušali učiniti, nisu uspjeli. Strateško preoblikovanje ruskih ciljeva invazije nije uspjelo”, rekao je Milley. On je učestvovao na medijskoj konferenciji s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom nakon sastanka Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine.

Kao neuspjeh Rusije Miley je naveo to da nije uspjela pregaziti cijelu Ukrajinu na početku rata. Te ponovni fokus na Donbas i zauzimanje Zaporožja i Hersona.

“Na cijeloj liniji fronta od nekih 900-tinjak kilometara, Ukrajinci su nizali uspjeh za uspjehom. A Rusi su svaki put podbacili”, rekao je Milley.

Niz velikih poraza

Posljednji veliki udarac za Rusiju bilo je povlačenje iz Hersona. To je najveći grad kojeg je ruska vojska zauzela od početka rata. No, nakon odlučnih akcija ukrajinske vojske, ruske jedince u Hersonu su bile u riziku od odsijecanja od linija komunikacije.

Stoga je u Kremlju donesena odluka da se Herson napusti. Povlačenje iz Hersona došlo je nakon još jednog katastrofalnog poraza Rusije u oblasti Harkov. Tada je ukrajinska vojska munjevitim napadom osvojila niz gradova i ogromnu teritoriju na sjeveru Ukrajine.