fbpx ANALIZA | Ako Sjeverna Koreja sutra upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice

ANALIZA | Ako Sjeverna Koreja sutra upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice

Home

ANALIZA | Ako Sjeverna Koreja sutra upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice


Cijeli svijet će sutra biti uperen ka Sjevernoj Koreji koja obilježava 105. godišnjicu rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim II-sunga, a u toj zemlji sutrašnji dan je poznat kao "Dan Sunca".

U posljednje vrijeme gotovo da nema dana kada se ne razbukta priča o novom ratu na Korejskom poluotoku, a da Sjeverna Koreja postaje ozbiljan remetilački faktor najbolje govore i posljednje izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio povećanje broja vojnika SAD-a na Korejskom poluotoku.

Također, Trump je kazao kako očekuje od Kine, koja je tradicionalno najbliži saradnik Sjeverne Koreje da pomogne u rješavanju krize sa ovom zemljom, a posebno je naglasio da ukoliko to Kina ne učini, to će uraditi SAD sa svojim saveznicima.

Vanjsko-politički analitičar Neven Kazazović je za Avaz.ba kazao kako sutra ne očekuje ništa spektakularno, a posebno ne rat o kojem svjetski mediji već neko vrijeme zveckaju.

- Ne vjerujem da će doći do rata. Ono što znam jeste da se sutra u Sjevernoj Koreji obilježava 105. godišnjica rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim II-sunga i da će u njegovu čast ispaliti novu raketu. Ne znam tačno kako će na sve to reagovati i SAD, koja je, i to je činjenica već godinama držala do 30 hiljada vojnika na u Južnoj Koreji, a da se taj broj sada i povećao na 40 - rekao je Kazazović.

Naš sagovornik je podsjetio kako je i Kina, najbliži saradnik otuđenog režima nedavno stacionirao veliki broj trupa na granicu sa Sjevernom Korejom.

- Kina će tu igrati bitnu ulogu, jer je očigledno se Sjeverna Koreja neće previše smjeti igrati sa takvim stvarima - kazao je Kazazović

Također, na naše pitanje da li se može desiti da se upotrijebi i nuklearno oružje, naš sagovornik nam je kazao kako niko neće smjeti koristiti nuklearno naoružanje.

- Niko vjerujte ne smije koristiti nuklearno naoružanje, a pogotovo ne Sjeverna Koreja, jer bi bila spaljena poput šibice - istakao je Kazazović.

Na kraju je Kazazović kazao kako nakon sutrašnje vojne vježbe koja je najavljena Sjevernu Koreju vjerovatno očekuju nove sankcije.

- Sigurno će biti sankcija, ali kakvih, to još nije poznato. Ono što jeste sigurno jeste da Sjeverna Koreja postaje remetilački faktor koji se treba dovesti u red - zaključio je Kazazović.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Topic
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 20:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top