Ankara odbacuje Bidenovu izjavu o genocidu nad Armencima

.
Turska u potpunosti odbacuje priznanje genocida nad Armencima u Osmanskom carstvu koje je danas proglasio predsjednik SAD-a Joe Biden, saopštio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

On je reagirao samo nekoliko minuta nakon što je Biden saopćio da SAD priznaju da je osmanska vojska izvršila genocid nad armenskim stanovništvom 1915. godine.

"Nemamo mi šta od bilo koga da učimo o vlastitoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacijemo ovu izjavu, koja je zasnovana isključivo na populizmu", napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Iako je riječ o uglavnom simboličnom potezu, SAD su priznanjem genocida promijenili višedecenijski stav Bijele kuće i sasvim sigurno će biti pozitivno dočekan u okvirima armenske dijaspore u Americi.

Biden je naglasio da cilj SAD nije da se traži krivac, već da se osigura da se ono što se dogodilo Armencima u Osmanskom carstvu nikada više ne ponovi. Izjava Bidena smatra se historijskom i vjeruje se da će naljutiti Tursku i dodatno pogoršati već narušene odnose Washingtona i Ankare.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Armenci ubijeni u okršajima sa osmanskom vojskom tokom Prvog svjetskog rata, ali ne priznaju zvanične brojke i negiraju da su ubistva sistematski organizirana i da je riječ o genocidu.