Home

Apple: Do policije jednim dodirom ekrana

14 Aug

Apple: Do policije jednim dodirom ekrana

Američka kompanija Apple patentirala je sistem pomoću koga korisnici u hitnim slučajevima mogu pozvati policiju samo otiskom prsta.

U objavljenom patentu tehnološki gigant izjavio je da ova opcija može pomoći u slučajevima kada uobičajene metode pozivanja pomoći nisu dostupne.

Iako je Apple u prethodnim ažuriranjima softvera omogućio korisicima zvanje policije preko zaključanog ekrana na iOS operativnim sistemima, nova metoda bi pomogla da se policija pozove i ako nas napadač nadzire.

Korisnik može programirati elektronski uređaj tako da prepozna "ulaz" otisaka prstiju ili kombinaciju, recimo kažiprst-palac-kažiprst, koja bi označila da je korisnik u opasnosti i automatski bi se obaveštavala policija, rekli su iz kompanije Apple.

Tako da može da izgleda kao da je napadnuta osoba samo dodirnula ili otključala telefon, a u stvari je diskretno uputila hitan poziv.

Prema planovima, ne samo što bi hitan poziv bio upućen uz zaobilaženje unošenja šifra telefona i otključavanja, već bi policiji bile time automatski date informacije o lokaciji napadnute osobe, a istovremeno bi se uključio i video i audio zapisa sa iPhone-a. Iako ne mora značiti da će ovaj patent "ugledati svetlo dana", svakako je ohrabrujuće znati da Apple misli na korisnike u potencijalnoj opasnosti.

Podsetimo, nedavno je kompanija pokrenula o SOS funkciju na Apple Watch-u, kojom se, takođe, olakšava kontaktiranje hitnih službi, prenosi CNN..
 

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top