Arena Zagreb priprema se za prijem do 1.000 zaraženih koronavirusom

asd
Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 828 zaraženih, te 15 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.

"Arena" Zagreb sprema se kao tercijarni prihvatni centar sa najmanje 500, odnosno maksimalno 1.000 kreveta za prijem oboljelih od COVID-19 koji imaju srednje do blage simptome bolesti, javlja Anadolija.

Pripadnici Civilne zaštite postavit će tokom dana u "Arenu" Zagreb oko 500 kreveta s madracima kako bi ova najveća zagrebačka dvorana, u kojoj se održavaju koncerti i veliki skupovi, bila mjesto za sigurno izvanbolničko zbrinjavanje oboljelih od COVID-19, ukoliko bolnički kapaciteti u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, budu nedostatni.

- Kapaciteti Arene su, kao što je i do sada bilo postavljano, oko 420 kreveta: 274 kreveta na 3. i 150 kreveta na 1. katu, te 50-ak kreveta za medicinsko osoblje koje će biti na drugom katu u VIP loži. Trenutno se dovoze kreveti i ostali materijali, sanitarne potrebe, stolice, voda... - kazao je načelnik sektora Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković.

Istakao je kako je "Arena" opremljena s dovoljno sanitarnih čvorova, te kako je to jedan od razloga što je upravo taj objekat odabran za ove potrebe.

- Svaki krevet će biti ograđen paravanom, uz njega ide jedna stolica na koju se mogu staviti lične stvari i medicinske potrepštine. Apoteka je odvojena pleksiglasom i vratima, koja nije skidana od prvog pripremanja Arene za ovu namjenu - kazao je Vinković.

U prvom navratu pri pripremi "Arene" Zagreb za moguću pandemiju, bilo je aktivirano oko 800 kreveta, kada je korišten i njen parter za kojega Vinković ocjenjuje da nije najadekvatniji za ove potrebe, no dodaje kako će i taj dio dvorane biti aktiviran, ovisno o naredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ministarstvo zdravstva Hrvatske u pripremi je za aktivaciju Gradskog vrta u Osijeku, te sportskih dvorana u Splitu i u Rijeci ukoliko broj zaraženih, odnosno oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj bude rastao.

Cilj aktiviranja zagrebačke "Arene" kao tercijarnog smještaja za bolesnike s blažim simptomima bolesti je rasterećenje KB Dubrava i ostalih bolnica koje će pružati intenzivnu skrb za bolesnike koji razviju teže simptome bolesti.

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 828 zaraženih, te 15 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, a prošle sedmice dnevni rast dosegao je gotovo 2.500 osoba. Od početka pandemije u Hrvatskoj su preminule 452 osobe.

Image
rth