Izetbegović: Armija RBiH oduprla se nadmoćnijem i brutalnom agresoru (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je danas cvijeće i odao počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači povodom obilježavanja 13. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 26. godišnjice Armije RBiH i poručio da su “šehidi dali svoje živote za to da ove zemlje bude i nje ima”.

Čestitao je svim građanima BiH, a naročito braniocima iz proteklog rata, ovaj veliki dan.

“Naša Armija RBiH nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja. Oduprla se daleko nadmoćnijem, udruženom, brutalnom agresoru. Nije bila poražena, ali je definitivno moralni pobjednik. I ovo je vrlo važna stvar, jer odnos Armije RBiH prema drugim stranama, naročito prema civilnim stanovništvu, ustvari je ono što je omogućilo reintegraciju BiH”, istakao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, BiH danas napreduje, za što su zaslužni njeni branitelji i oni koji su dali svoje živote braneći je od agresora u periodu rata 1992.-1995.

izetbegovic-kovaci3.jpg

“Šehidi su dali svoje živote za to da ove zemlje bude, ove zemlje ima. Naravno da se ona ne kreće onom brzinom, u pozitivnom smjeru, kako mi to želimo i kako su oni to željeli, ali se definitivno kreće. Treba samo pogledati kako se ovdje živjelo prije deset, 20 godina, i vidjet ćemo da ustvari napredujemo. Mi smo u predvorju članstva u EU, nekih pet do deset godina i članstva u NATO-u”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je BiH pred članstvom u ove asocijacije koje će joj garantovati stabilnost, sigurnost i perspektivu.

“Kada pogledate oporavak privrede, mi pratimo region. I ovakva komplicirana BiH prati region, a u izvozu smo prvi u regionu. Dakle, BiH može”, izjavio je Izetbegović danas na Kovačima.

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciji sa demobilisanim borcima, koji mjesecima protestuju, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da se “mi nikada ne možemo dovoljno odužiti ljudima koji su branili ovu zemlju, koji su izgubili zdravlje, a mnogi i živote”.

“Nema načina da im dovoljno uzvratimo, ali također stoji činjenica da nema zemlje na svijetu koja iz budžeta izdvaja tolika sredstva upravo za brigu o braniocima. Bilo je ratova diljem svijeta, nigdje na svijetu se ne izdvaja toliko sredstava po glavi stanovnika iz budžeta kao u Federaciji BiH”, pojasnio je Izetbegović.

izetbegovic-kovaci4.jpg

Rekao je da unutar tih sredstava sigurno ima prostora, da ona budu pravičnije raspoređena. Dodao da se bivši borac mora zbrinuti kada dođe u određene godine i kada njegovo zdravstveno stanje postane slabije.

Nakon mezarja Kovači, gdje su delegacije sa svih nivoa vlasti položile vijence, odata je počast i na mezarju “Stadion” Koševo.