Armija Republike BiH stala uz domovinu i narod

Odlukom Predsjedništva Republike BiH prije 26 godina na današnji dan formirana je Armija Republike BiH. Vojska nastala iz sastava Patriotske lige (PL) BiH, ogranaka nekadašnje Teritorijalne odbrane (TO), „Zelenih beretki“ i drugih patriotskih jedinica pružila je neviđen i herojski otpor agresiji na međunarodno priznatu BiH.

 

Sedam korpusa

Armiju je činilo sedam korpusa, koji su bili strukturirani po regijama i komandama u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Bihaću, Konjicu i Travniku.

Pripadnici Armije Republike BiH borili su se u neviđenim uvjetima. U to vrijeme BiH je imala embargo na uvoz oružja, a uprkos tome herojski je odolijevala i uzvraćala na napade agresora koji su uz daleko brojniju vojsku i nadmoćnije naoružanje skoro četiri godine pokušavali okupirati što veći dio teritorije.

Tokom rata, bilo je perioda kada se Armija RBiH istovremeno borila protiv šest neprijateljskih vojski i, uz njih, protiv stranih plaćenika, što dodatno govori o snazi koju je pokazala pri otporu agresoru, odbranivši u konačnici i državu i narod.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995., većina pripadnika Armije RBiH je demobilizirana, a neki od njih životni su put nastavili u Vojsci FBiH, koja će kasnije postati i okosnica današnjih Oružanih snaga BiH.

Dan Armije RBiH raznim manifestacijama obilježava se širom BiH, a uz njega i 13. godišnjica formiranja Drugog pješadijskog - rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

 

Imena heroja

Tako će večeras povodom 15. aprila u Bihaću biti upriličena promocija Monografije Petog korpusa Armije RBiH. Kako je za „Avaz“ potvrdio general Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa, i on će prisustvovati svečanosti, na kojoj će nakon višemjesečnog predanog rada na dokumentiranju slavnog i časnog ratnog puta Sile nebeske biti predstavljena ova knjiga.

 

Zakletva boraca Armije RBiH

– Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinirano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi ustrajati – bila je zakletva boraca slavne ARBiH.