Ashdown, Bildt i Schwarz-Schilling: BiH u opasnosti zbog trgovine teritorijom Kosova i Srbije

Bivši visoki predstavnici u BiH Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling poslali su otvoreno pismo visokoj predstavnici EU Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, u kojem ih pozivaju da napuste planove vezane za trgovinu teritorija između Srbije i Kosova.

U pismu izražavaju duboku zabrinutost zbog izjava nekih zvaničnika EU da bi bili spremni da podrže sporazum između predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija koji uključuje prijenos teritorija između Srbije i Kosova putem tzv. granice korekcije.

Njih trojica su izrazili bojazan da promjene granica u regionu poput ovih neće riješiti podjele na Balkanu, već će ih produbiti.

U svom pismu Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling navode:

"Znamo Bosnu i Hercegovinu dovoljno dobro pa smatramo da bi ovakav jedan čin ohrabrio i potaknuo one koje žele raspad BiH, a koji se već pozivaju na povratak na status quo u Dejtonu, rušeći sve ono što smo mi i naši bosanski partneri radili više od dvije decenije", naveli su bivši visoki predstavnici u BiH, dodajući da će to biti poticaj svim nacionalističkim političarima da krenu u destabilizaciju zemalja u regionu. 

Oni pak strogo potcrtavaju da se ne mogu povlačiti nikakve paralele između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Istaknuli su da ne mogu zamisliti destruktivniju politiku po Balkan, u smislu njegove destabilizacije, nego aktuelnu, kada je riječ o crtanju novih granica između Kosova i Srbije.

"Bez sumnje, destabilizacija aktuelnih aranžmana, poput onih za Makedoniju ili BiH, dovela bi do egzodusa manjina iz njihovih zajednica", rekli su.