Austrijanci donose novi zakon. Vozačima će se zbog prebrze vožnje oduzimati auti?

X

AUSTRIJA priprema zakon po kojem bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil, priopćeno je u Beču.

"Jednostavno na našim cestama ima previše onih koje se ne može uvjeriti, kod kojih kazne i dodatna školovanja ne djeluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje", rekla je austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler prilikom predstavljanja nacrta zakona.

Ponavljačima prekršaja vozilo bi moglo biti oduzeto i prodano na dražbi

Nacrt zakona vozačima koji u naseljenom mjestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu od 60 ili izvan naseljenog područja od 70 kilometara na sat automobil će na licu mjesta biti oduzet na dva tjedna.

Tijekom tog razdoblja bi trebalo biti provjereno radi li se o vozaču koji je do sada već zabilježen zbog prebrze vožnje. Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenje brzine, njegov automobil bi mogao biti prodan na dražbi.

Kod prekoračenja brzine od 80 kilometara na sat u naseljenom mjestu ili 90 km/h izvan naselja automobil bi bio odmah zaplijenjen i prodan. To bi se odnosilo, primjerice, na one vozače koji na autocesti u Austriji, gdje je najviša dozvoljena brzina 130 km/h, budu uhvaćeni pri brzini od 220 km/h.

Zakon bi na snagu mogao stupiti iduće godine

Ministrica Gewessler rekla je kako ove mjere služe povećanju sigurnosti u prometu.

"Kod brzina o kojima je ovdje riječ, nijedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom", naglasila je.

Vlasti u Austriji godišnje bilježe 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primijenjen. Zakon bi na snagu mogao stupiti sredinom sljedeće godine.