Austrijanci od svih država zapadnog Balkana najviše žele BiH u EU

Uoči sutrašnjeg predstavljanja izvještaja o napretku zemalja kandidatkinja, u Austriji blago raste podrška prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU, dok istovremeno postoji jasno odbijanje članstva Turske.

“Evropska komisija sutra predstavlja godišnji izvještaj o zemljama Zapadnog Bakana i Turske. Od pristupanja Hrvatske EU prije pet godina tema proširenja za Austrijance je pala u drugi plan. Podrška pojedinim kandidatima na Zapadnom Balkanu je, i pored blagog poboljšanja, i dalje na niskom nivou, ali je interesantno da opada odbijanje”, ukazuje Paul Šmit, generalni sekretar Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE), a prenosi Blic.rs.

On je, povodom ispitivanja koje je sproveo OeGfE, rekao da postoji jedinstven stav po pitanju potencijalnih kandidata s Balkana, izuzev Turske, čije članstvo u EU nailazi na veliko odbijanje.

Pristupanje Bosne i Hercegovine EU podržava 31 posto Austrijanaca, a istovremeno 36 posto odbija članstvo te zemlje, dok je 24 posto reklo da im je potpuno svejedno da li će ta zemlja postati članica EU ili ne.

U slučaju Srbije, 29 posto ih podržava članstvo, dok 45 posto odbija pristupanje, a 15 posto je ravnodušno po pitanju prijema u EU.

Slično je i u vezi sa Crnom Gorom, pošto 27 posto Austrijanaca podržava članstvo, 39 posto ga odbija, a 24 posto kaže da im je svejedno.

Kada je reč o Makedoniji, 26 posto ih podržava članstvo, 41 posto ga odbija i 25 posto je ravnodušno.

Interesantno je da, kada je riječ o mogućem članstvu Albanije i Kosova, Austrijanci imaju isti stav, po 23 posto podržava članstvo, 46 posto je protiv, a 22 posto kaže da im je svejedno.

Na drugoj strani, kada je riječ o Turskoj, samo devet posto Austrijanaca podržalo bi članstvo te zemlje u EU, dok 76 posto odbija pristupanje Ankare Evropskoj uniji, a 13 posto kaže da im je svejedno.