Austrijski stručnjaci složni: Otvaranje i povratak u normalu od maja

Kurz
Austrija se i dalje bori s pandemijom koronavirusa, no s dolaskom ljepšeg vremena optimizam kao da polagano raste. S jučerašnjim danom u Austriji je bar jednu dozu cjepiva primilo više od 2 milijuna ljudi što daje nadu da je najgore iza nas. Od krize i pandemije su umorni gotovo svi, a povratak u normalu, bar ako je vjerovati stručnjacima, očekuje nas od maja.

 

Stručnjak za simulacije i priznati austrijski matematičar Niki Popper vjeruje da je trenutni lockdown bio i posljednji te da su ‘znakovi’ za slobodu odnosno povratak u normalu za maj vrlo dobri. Popper za to vidi nekoliko ključnih parametara od kojih se svakako izdvajaju kampanja cijepljenja, ali i sezonski učinak (dolazak ljepšeg i toplijeg vremena). “Sada je samo pitanje koliko brzo brojke padaju”, pojasnio je Popper za austrijski dnevni list Kronen Zeitung.

S njim se slaže i virologinja Dorothee von Laer koja ističe da je važno spustiti incidenciju ispod 100. Otvaranje ugostiteljskih objekata u svibnju je prema njenom mišljenju realno. Laer je objasnila da su ljeto i proljeće neprijatelji virusa te da postoje brojne publikacije koje pokazuju da sezonalnost ima učinak, pogotovo na umjerenim geografskim širinama.

Epidemiolog Gerald Gartlehner vjeruje kako slijede bolji dani. Naveo je i primjer Vorarlberga gdje je ugostiteljstvo već otvoreno, a suprotno očekivanjima nije se dogodilo ništa katastrofalno.

Čini se da je najgore polako iza nas, te da će maj, ako je vjerovati stručnjacima donijeti povratak u normalan život.

 

Foto: Screenshot