Bačene 603 crvene ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene Bošnjake

Obilježavanjem 26. godišnjice zločina nad civilnim Bošnjacima Bratunca danas su se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, logora fiskulturne sale OŠ „Branko Radičević“, ženskog logora, i bacanjem 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu te posjetom masovne grobnice Redžići, brojni preživjeli Bratunčani sjetili svih žrtava ubijenih početkom agresije na BiH.

700 logoraša

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, kaže da je kroz fiskulturnu salu OŠ „Branko Radičević“ prošlo oko 700 ljudi. U susjednoj zgradi bio je logor za žene i djecu od tri godine.

- Prvu noć u muškom logoru ugušilo se šest Bošnjakinja, a pred našim očima, za jedan dan, ubijeno je 68 civila. Oslobođeno je 420, dok je ubijeno 200 zatočenika. Za zločine u bratunačkom logoru još niko nije procesuiran - naglasio je Ahmetović.

Sjećanje na civilne žrtve zločina, koji su u prvoj polovini maja 1992. godine počinile jedinice JNA, policije, Teritorijalne odbrane i paravojne srpske snage, počelo je prije sedam dana, posjetama masovnih grobnica u ovoj općini i sjećanja na 69 civilnih žrtava sela Glogova.

Svi civili Bošnjaci iz Bratunca i prigradskih naselja 9. maja 1992. godine bili su zatočeni na gradskom stadionu, gdje su im oduzeti dokumenti, novac i nakit, a zatim su sposobni muškarci odvedeni u školsku fiskulturnu salu, gdje su mučeni i ubijani.

Tijela iz 70 grobnica

U Bratuncu je od 1992 do 1995. godine ubijeno 3.589 bošnjačkih civila.

Na šehidskom mezarju Veljaci, gdje će sutra na centralnoj manifestaciji biti ukopan samo Sabid Ibrahimović (1963.), do sada je ukopano 296 žrtava, od čega 52 žene i 43 djece koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica otkrivenih na bratunačkoj općini. Traga za još oko 3.000 nestalih.