Bajdenu uglavnom povoljne ocjene za prva tri mjeseca rada

Biden
Osvaja neke od najviših ocjena za rukovođenje rješavanjem pandemije koronavirusa, s više od 226 miliona vakcinacija

 

Većina Amerikanaca odobrava učinak američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) kako se bliži kraj njegovih prvih 100 dana na vlasti, pokazuju dvije glavne nacionalne ankete, s pozitivnim ocjenama za njegovo postupanje s pandemijom koronavirusa i negativnim kritikama za kontrolu navale migranata na granici s Meksikom.

Istraživanje Washington Post-ABC News-a pokazuje da 52 posto odraslih daje Bajdenu povoljnu recenziju u usporedbi s 42 posto onih koji to ne odobravaju. Anketa NBC News Bidenu daje 53 posto -39 postopovoljne ocjene.

Obje ankete pokazuju kako se duboka politička podjela zemlje nije promijenila od prijepornih izbora 2020. godine na kojima je Bajden pobijedio tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) uskim osvajanjem nekoliko ključnih država političkog bojišta na putu do četverogodišnjeg mandata u Bijeloj kući.

Anketa Post-ABC pokazala je da 90 posto demokrata odobrava Bajdenov nastup u usporedbi s 13posto republikanaca, dok je NBC-ovo istraživanje reklo da 90 posto demokrata, 61 posto neovisnih i samo 9 posto republikanaca odobrava njegov nastup.

Prema anketama, Bajden osvaja neke od najviših ocjena za rukovođenje rješavanjem pandemije koronavirusa, s više od 226 miliona vakcinacija i više od 93 miliona ljudi u procesu cijepljenja.

Preokrenuo Trampovu politiku

Anketa Post-ABC rekla je da je 64 posto odraslih - uključujući trećinu republikanaca - odobrilo Bajdenovo rješavanje krize s koronavirusom. NBC je rekao da je taj procenat 69 posto.

No, Bajdenov učinak po drugim pitanjima slabiji je, pokazuju istraživanja.

Anketa Post-ABC-a pokazuje da 46. predsjednik države osvaja 52 posto ocjene odobravanja za upravljanje privredom, dok 53 posto ne odobrava način na koji je postupao s hiljadama migranata iz Srednje Amerike i Meksika koji su pokušali prijeći u Sjedinjene Države. Bajden je, preokrenuvši Trampovu politiku, omogućio maloljetnicima bez pratnje da ostanu u SAD, umjesto da ih protjeraju.

NBC-ova anketa pokazala je Bajdena s najvišim ocjenama, osim pandemije, 52 posto na privredu i ujedinjenje zemlje te 49 posto na poboljšanje rasnih odnosa. Najniže ocjene postigao je u vezi s Kinom (35 posto), ograničavanjem oružja (34 posto) i radom s granicom i imigracijom (33 posto).

Prva velika Bajdenova zakonodavna inicijativa bila je paket pomoći za koronavirus u iznosu od 1,9 biliona dolara, odobren isključivo glasovima demokratskih zastupnika protiv jedinstvene republikanske oporbe. No, anketa Post-ABC pokazala je snažnu potporu javnosti, a 65 posto ispitanika reklo je da podupire plan u usporedbi s 31 postoprotiv.

Međutim, u politički podijeljenim SAD neki republikanski zakonodavci počinju javno atakovati na Bidena.

Sjednica Kongresa u srijedu

Ukupna Bajdenova ocjena naklonosti u osnovi je bila obrnuta od Trumpove u istoj tački u njihovim predsjedništvima, pri čemu je Tramp imao ocjenu neodobravanja od 53 posto - 42 posto tri mjeseca nakon početka svog predsjedništva 2017. No, Bajdenovo odobrenje je niže od odobrenja predsjednika Baraka Obame na početku mandata 2009. godine.

Bajden preispituje svoja prva tri mjeseca na dužnosti u obraćanju zajedničkoj sjednici Kongresa u srijedu navečer, iako se zbog nužnosti socijalnog distanciranja zbog pandemije ne očekuje prisustvo mnogih zastupnika, a ondje će biti malo drugih dužnosnika. Sve u svemu, očekuje se oko 200 ljudi, u usporedbi s normalnih 1.600 koji su svjedočili prošlim predsjedničkim govorima u komori Zastupničkog doma.

U svom sljedećem velikom zakonodavnom naporu, Bajden pokušava dobiti odobrenje za više od 2 biliona dolara za infrastrukturne poslove.

Ali mnogi republikanski zakonodavci zalažu se za uključivanje stavki poput financiranja kućne zdravstvene zaštite koje nadilaze uobičajenu infrastrukturnu potrošnju za popravke cesta i mostova i protive se višim porezima za kompanije i bogate pojedince.

Bajden, demokrat, izrazio je spremnost na kompromis s republikanskim zakonodavcima, ali dvije su strane i dalje daleko.