Džebrail Bajramović: Pojedine stranke planirale su krađu na izborima

Izbori u BiH nisu regularni jer su pojedine stranke planirale krađu, kupovinu, dodavanje i poništavanje glasova, smatra Džebrail Bajramović, kandidat Stranke za BiH za Parlament FBiH. 

Pojedine stranke su brojne članove biračkih odbora uoči izbora zamijenile, a na njihova mjesta uskočili su „rezervisti“, koji su taj posao odradili .  

- Mislim da se najviše radilo na ubacivanju popunjenih listića u kutije. Kao i 2014. godine, dijaspora je zloupotrijebljena i njihovi listići idu na ciljane adrese, gdje se raspakuju i vraćaju u kutije koje budu zamijenjene. U biračkom mjestu se ubaci najmanje jedna kutija materijala, a koliko treba dodati, znaju u odboru. Zbog toga se naknadno mijenja i procent izlaznosti birača. Naprimjer, u Izbornoj jedinici 7 u ponedjeljak smo imali podatak na stranici CIK-a da je glasalo 18,6 posto, a već danas taj procent je 36,2 posto. Pitam se kako je moguće da se nakon izbora mijenja procent onih koji su glasali – pojašnjava Bajramović. 

Brojne malverzacije tokom glasanja prijavljene su i policiji, a ovakvom rezultatu doprinio je i rivalitet unutar stranke.

- Na biračkom mjestu u Bivolicama, tamo gdje sam rođen, nisam dobio nijedan glas, iako sam siguran da su komšije glasale za mene. Na ovim izborima se pokazalo i to da oko 2.000 Goraždana radije glasa za ljude koji su tokom rata bili na drugoj strani obruča oko grada – pojašnjava.

Gorko iskustvo

Bajramović živi i radi u Švedskoj, gdje je boravio na liječenju, a potom pokrenuo vlastiti biznis. Materijalno je zbrinut, a u Goraždu je često jer voli ovaj grad. Prije nepunih mjesec uvjerio se da se heroji odbrane zaboravljaju.

- Prvi put sam došao na obilježavanje Dana oslobođenja Goražda 18. septembra i frapirao me odnos organizatora. Više su dali pažnje funkcionerima. Ja za sebe ne kažem da sam heroj, ljudi su mi dali taj „Zlatni ljiljan“, a ja nisam znao ni da sam ga dobio. Ono što sam uradio u ratu ja sam sve halalio. Rekli su mi da sjednem u treći red, a onda me s tog mjesta otjerao jedan gradski vijećnik. Po tri reda su bila rezervirana za te moćne ljude u Goraždu i ja sam sve vrijeme stajao u ćošku, na jednoj nozi. Žalosno je to da se desi bilo kome – kaže Bajramović.