Bajramsko sijelo krajišnika u Čikagu

Home

Bajramsko sijelo krajišnika u Čikagu


Povodom Kurban-Hadzili Bajrama, drugog najveceg praznika koji slave u svijetu pripadnici islamske vjeroispovjesti, I medju nasim narodom iseljenim iz BiH-useljenim u Sjedinjene Americke Drzave odrzana su Bajramska sijela ili slavlja u mnogim gradovima sjevernoamerickog kontinenta u drzavama Amerike I Kanade.

Tako je Bajramsko sijelo odrzano i u petak 19.11.2010.god. od 19:00 do 23:00 u zapadnocikaskom naselju Streamwood, gdje zivi najveca grupacija od oko 120 Krajski familija koji su porijeklom iz Cazinske-Bosanske Krajine (opstine Velika Kladusa, Cazin, Bihac, Buzim,itd.). Organizator ove manifestacije su bile dzematlije dzemata “SABUR” BKKIC (Bosansko Krajiski Kulturni Islamski Centar), na celu sa predsjednikom dzematskog odbora hadzijom Arifom Oklopcicem, koji je porijeklom iz velikokladuskog sela Podzvizd.   U lijepoj I prijatnoj atmosferi banket sale Hoosier Grove Barn sa ambijentom zavicajnog gradjevinarstva, osjecala se zaista bajramska I familijarna atmosfera od samog pocetka slavlja koje su najavili voditelji Izeta Sabic I Amir Dizdarevic. Zvanicni program je poceo ucenjem Asere postovanog efendije Cehic Rifeta koji je porijeklom sa Ostrozca kod Cazina, a inace je na hodzaluku u nasem drugom krajiskom- bratskom dzematu WBICC (West Bosnia Islamic Cultural Centar). Nastupajuci dzematski Hor “SABUR” je izazvao veliku paznju prisutni sa izvodjenjem ilahija I kasida, koje saburlije uce I pjevaju od jeseni 2008.god. kada je I poceo da radi pri dzematu ovaj hor sa cijenjenim efendijom Edom Sahinovicem.   Da bi se svi malo odmorili I okrepili, a s obzirom da su domacini kao I gosti pripremili te od svojih kuca donijeli domacu krajisku hranu, ona je servirana I pristupilo se dzematile bajramskoj veceri. Uzivalo se u specijalitetima domacica pocev od slani do slatki, I osvjezavajuci.

Na kraju vecere efendija Cehic Rifet  je dao dovu, a zatim veoma poucno I nadahnuto govorio o znacaju Kurban Bajrama u islamskoj vjeri, o nacinu kako se treba obiljezavati u zajednici I familijama, sto su prisutni sa paznjom pratili. Nakon efendijinog obracanja, hadzija Arif Oklopcic je tradicionalno kao I svake godine ispred dzemata “Sabur” podijelio prisutnoj djeci lijepe bajramske poklone, koje su sretna I zadovoljna djeca sa osmjehom nosila za stolove kod svojih roditelja. Program je nastavio veliki Hor “SABUR” izvodjenjem nekoliko ilahija I kasida, te pjesama koje su upotpunile svaki cosak predivnog ambijenta gdje se odrzavalo bajramsko slavlje.   U nastavku zabavnog programa Bajramskog sijela pjevali su bosanske sevdalinke Ajsa Okic I Kantarevic Sefik-Pikaso, sto je na noge podiglo I staro I mlado, koji su igrali u ritmu muzike I pjesme nasih interpretatora.

Specijalno je najavljena I gosca na svecanosti, prva osoba koja je nakon sedam godina studiranja postala advokat u Cikagu – postovana Merima Redzic, kcerka od Sabida I Sabire, porijeklom iz Cazina. Advokatica Merima je zahvalila na paznji I pozdravila prisutne biranim rijecima, te pozvala sve koji trebaju njenu pomoc da joj se obrate, jer je ona isto u sluzbi sa I za svoj Krajiski narod iz kog’ je potekla.   Nastavak programa Bajramskog sijela je bio dirljivo osjecajan za mnoge, zato sto ih je vratio u njihovu ranu mladost, sjecanjem na prela-sijela-komusace-berace-kine-kola. Sve u dvorani je utihnulo kad su zene na bini formirale izvornu narodnu grupu I pocele da pjevaju tradicionalne krajiske pjesme. A sto je onda izazvalo dicne-ponosne Krajisnike, pa su I oni sa pozornice zaorili stare pjesme kakve nismo slusali godinama, a po silasku sa bine muski I zene su se uhvatili za ruke u kolo, I poigrali tradicionalno krajisko kolo “UTURKANJE”  kakvo se igralo u Krajini raniji decenija na prelima, sjelima I kinama: bez muzike, stvaranjem takta za igru igranjem i udarcima nogama po podu od strane igraca. Tako je igranjem i pjevanjem zavrseno ovo interesantno I veoma poucno Bajramsko sijelo medju Krajisnicima zapadnobosancima u visemilionskom americkom Cikagu.
Zanimljivo je da se tokom vikenda jos mnogo proslava odrzalo u Cikagu povodom Kurban bajrama, a jedna je bila i u subotu 20.11.2010. u dvorani White Eagle u organizaciji vise bosanski organizacija I dzemata.

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:15

Facebook komentari

Back to top