Bakir izabrao Predsjedništvo SDA - potpuni fijasko i marginalizacija Krajine

Jučer je u Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora i izabrano novo Predsjedništvo SDA.

Prema Statutu stranke, predsjednik SDA predlaže listu kandidata za izbor članova Predsjedništva i na njoj se nalazi 8 imena.

Glasa se za listu za ili protiv. I Izetbegović je sastavio listu od 8 imena. Na nju je stavio: Alma Čolo, Ivica Šarić, Sanjin Kodrić, Admir Mulaosmanović, Emir Hadžihafizbegović, Čedomir Lukić, Haris Zahiragić i Fadil Novalić.

Dakle, 7 kandidata iz Sarajeva i jedan iz Gradačca, Tuzlasnki kanton. Nakon što je na Kongresu izabran predsjednik SDA Izetbegović iz Sarajeva, i još tri od 9 potpredsjednika iz Sarajeva, ovom listom na koju je od 8 imena stavio 7 kadidata iz Sarajeva, jasno je kako SDA i BiH vidi aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ovim je prijedlozima samo potvrdio raniju tezu i profil svoje politike kad je izjavio da ‘općina Centar Sarajevo vrijedi više od deset drugih.’ Cazin, kao jedan od gradova koji je najviše glasova dao za SDA nema niti jednog kandidata u centralnim organima SDA, a cijela Krajina od ukupno 31 člana Predsjedništva SDA ima samo jedno mjesto, i to Šemsudina Dedića iz Bihaća.

To je otprilike 3 posto u ukupnom zbiru mjesta gdje se odlučuje i to pokazuje odnos prema Krajini iz vrha SDA danas. Sigurno je da će ovakav odnos i poruka biti prepoznati i od strane birača Krajišnika koji su tradicionalno dosad birali i najveći broj glasova poklanjali SDA i da će se značajnije okrenuti strankama i političarima koji se iskreno bore za bolji status Krajine, ali i cijele BiH, prvenstveno Nezavisnom bloku Senada Šepića i Asda Nermina Ogreševića.