Heftičnjak: Bakirov ''crnac'' je Asim!

asim

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Sarajlićev komentar poruka između Novalića i Hodžića: Ima raznih Asima

Dvije rečenice koje su izgovorene u protekloj sedmici govore sve o vlasti i načinu kojim upravljaju ovom napaćenom zemljom. Prvo je Bakir Izetbegović, a nakon što je Semir Efendić napustio SDA, izjavio: ''Kada nekoj ekipi ne ide dobro, uzme recimo crnog košarkaša i tako dalje'', dok je na suđenju u predmetu "Respiratori" pred Sudom BiH, kao dokaz pročitana poruka koju je Fikret Hodžić napisao premijeru Fadilu Novaliću: "Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu". Na ovo je Asim odgovorio: ''Ima raznih Asima''. Da budemo do kraja jasni – zna se da je Asim Sarajlić sve stvari ''završavao'' po nalogu svog šefa Bakira Izetbegovića. Jasno je pticama na grani da je Asim bio i ostao taj ''crnac'', taj crni igrač kojeg Izetbegović Junior koristi. Naše institucije su svedene na ''asime'' i to je propast po našu državu. Sve dok su takvi odnosi o našim životima se odlučuje na površan, privatan i bahat način, ovdje ne možemo govoriti o prosperitetu niti o institucionalnom suprotstavljanju onima koji je žele uništiti. Kad ''crnac'' Asim završi tamo gdje mu je i mjesto, a kad i njegov šef konačno ode na isto ili slično mjesto, valjda ćemo malo bolje prodisati. Treba nam svježeg zraka u ovoj pandemiji.

 

Umjesto koalicija 'trojki', rađa se međuentitetska koalicija stranaka koje hoće napredak

Velika očekivanja uglavnom završe velikim razočarenjima. Mnogi najavljuju velike koalicije, ali iza velikih riječi uglavnom je prazna priča. Naime, nakon što su iz tzv. Trojke najavili da će se nekad iza izbora sastati sa PDP-om, SDS-om i DNS-om, sve je stalo na najavama – nastao je politički muk a stranke su se povukle na svoje početne pozicije, dok su ih SDA mediji zasuli ''patriotskom'' paljbom sa porukom da samo oni mogu koalirati sa četnicima i negatorima genocida. Ipak, s druge strane na konkretnom programu kojeg je inicirao Nezavisni blok, sa planom da se zajednički sadržilac pronađe u ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije za dobivanje kandidatskog statusa BiH, i tu su se uključili i PDP iz RS-a, kao i Platforma za progres Mirsada Hadžikadića, NES Nermina Ogreševića, kao i druge stranke. Vrlo je važno što je okvir ovog programa Bosna i Hercegovina, a ne samo Kanton Sarajevo gdje najčešće završava ''vizionarstvo'' Konakovića, Kojovića i Nikšića. Cilj je i dogovori da će zajedno raditi na zakonima koji će BiH što prije približiti Evropskoj uniji, a ovom pristupu će se u narednim sedmicama pridružiti i još nekoliko jakih, opozicionih, parlamentarnih stranaka iz oba bh. entiteta. Početak ove saradnje itekako treba pozdraviti i dati mu vjetar u leđa.

 

Šta je danas Prvi maj i zašto je radno mjesto najprije rezervisano za članove porodice političara

Obilježen je 1. maj, Međunarodni praznik rada. Kod nas je to mučna proslava, naročito kod onih koji bi najviše trebali slaviti – kod radnika. Obespravljenost i loše stanje, sa još neizvijesnijom budućnošću karakteristike su današnje pozicije radnika. Nekada ovaj praznik se slavio kao ideološka matrica, a danas 1. maj u suštini predstavlja slavljenje nerada mnogih uhljebljenih. Ovo je zemlja gdje su radna mjesta rezervisana za članove vladajućih stranaka i za njihove članove porodica, za braću, kumove, muževe od rodica... Svako mora imati pravo na rad i radno mjesto, a nažalost u našim općinama i kantonu još uvijek je veliki broj porodica u kojima niko ne radi, pa zato je dodatno sramno sebično smještanje članova porodice na budžet i gomilanje ukupnih primanja i privilegija primarno za njih. A upravo zbog takvog ponašanja predstavnika u vlasti ovaj praznik narod u USK, ali i cijeloj BiH dočekuje tužan i ponižen i sa sjetom se prisjeća nekih ranijih vremena. Umjesto, da je bilo obrnuto i da smo vidjeli siguran posao i jasnu perspektivu i za sebe i svoju djecu, u svojoj domovini, koju je ovaj narod skupo platio.

 

Semir Efendić objasnio zašto je napustio SDA i priključio se Stranci za BiH

Ove sedmice načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, nakon što je podnio neopozivu ostavku na članstvo u SDA, javno je govorio kao novi VD predsjednik Stranke za BiH. Da se razumijemo, SBiH je posrnula stranka i ona nema zastupnika ni u državnom, niti u entitetskim parlamentima i služila je SDA-u kako smokvin list za njen koalicioni kapacitet, u kojem se uglavnom okupljaju kupljeni sateliti i stranački papci. Efendić, s druge strane ima određeni politički kapacitet ali je pitanje gdje će ga usmjeriti – da li pod skute Bakira Izetbegovića ili u snage koje žele promjene i drugačije političke odnose u Bosni i Hercegovini. To će odrediti i dugotrajnost Efendića u politici. Odlazak Semira Efendića, dakle, nužno ne znači lošu vijest za SDA, posebno imajući na umu da će njegov novi politički put najprije zaustaviti širenje Naroda i pravde, stranke koja u svom ideološkom i stranačkom habitusu baštini isti modus operandi kao i Semir Efedić. Biće gusto na svim političkim frontovima, lijevo, desno, na centru... Efendićeva pozicija može biti konstruktivna ako ne završi kao još jedan SDA-ov smokvin list.

 

Pogrešna procjena Indiju odvela u "korona katastrofu"

Indija se suočava sa pravom zdravstvenom katastrofom. Koronavirus hara u ovoj drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Nagađalo se da je Indija možda prirodno dostigla imunitet krda, međutim to je nažalost bila loša procjena, a politika nije znala kako da zaštiti svoje građane. Dnevni brojevi su strašni, broj zaraženih prelazi i 400.000 i sa preko 3.200 smrtnih slučajeva dnevno, mnogi vide to zatišje kao jednu od najsmrtonosnijih i najpogrešnih procjena tokom pandemije. - Izbori, vjerski festivali, sve se otvorilo u potpunosti. To je bila vrlo loša odluka i platili smo vrlo visoku cijenu za to – kaže Sujatha Rao, bivša sekretarka indijskog ministarstva zdravlja i porodične dobrobiti. Izbijanje drugog talasa, podstaknuto različim i zaraznijim sojevima koronavirusa, dovelo bi do kolapsa većinu javnih zdravstvenih sistema, a ne jedan od hronično loših kao što je indijski. Ali stručnjaci za javno zdravlje kažu da je razmjera zaraze u Indiji također djelimično prouzrokovana ponašanjem ljudi. Uz upozorenja da treba da se drže mjere predostrožnosti, vlade na svim nivoima su dopustile da se obnove masovni događaji, a pokrenute su i predizborne kampanje. Neki političari i naučnici hvalili su se niskim stopama infekcije i smrtnosti zbog kojih su Indijci imali utisak da su nekako posebni. S obzirom da je stanovništvo u Indiji većinski mlado, očekivalo se da će stope smrtnosti od korone biti niže nego bilo gdje drugo. Nažalost, to je bila loša procjena.

 

BiH je na Evropskom prvenstvu u rukometu- Bravo momci

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Evropsko prvenstvo! Iako su naši rukometaši izgubili u Grazu od Austrije rezultatom 27:23, druge reprezentacije su igrale za nas! BiH je na kraju uspjela biti jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije i tako se plasirati na smotru najboljih evropskih reprezentacija koja će biti održana u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru naredne godine. Na EURO se plasirala i Austrija koja je bila bolja od nas i tako je zauzela drogo mjesto u grupi. Naša igra u Grazu treba što prije biti zaboravljena, Austrija je torpedirala našu lošu odbranu i nisu imali problema da do kraja zadrže prednost koju su imali tokom čitavog meča. Naša selekcija je u kvalifikacijama ostvarila pobjede protiv Estonije (21:19) i Austrije (27:21), dok je poražena od Njemačke dva puta (25:21 i 26:24), te po jednom od Estonije (24:21) i Austrije danas (27:23). Ovo će biti drugi put u historiji da se reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Evropsko prvenstvo. Naši reprezentativci su učestvovali i na posljednjem Evropskom prvenstvu 2020. godine koje je održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Predstojeće Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti 24 ekipe.