Baljić: Više nije pitanje da li će koronavirus doći u BiH, hoće sigurno

SARAJEVO
Doktor Rusmir Baljić je na današnjoj konferenciji za medije govorio o tretmanu kineskih državljana koji su trenutno hospitalizovani u Sarajevu, te da će nakon rezultata testiranja znati kako se ponašati prema njima u slučaju da budu pozitivni na korona virus.

"Mi smo već dvadesetak dana u fazi pripreme za današnji dan. Imali smo situaciju koja se zakuhava od sinoć unutar kriznog štaba, gdje je javljeno da su tri pacijenta suspektna, tri Kineza. Od subote su kod nas, pod nadzorom, provjeravaju se kliničke karakteristike. Sinoć su počeli dobivati temperaturu, jutros smo ih transportovali na KCUS da se utvrdi da li imaju korona virus", kazao je Baljić.

Baljić je dodao da su pacijenti testirani i da su im uzeti nalazi.

"Pregledani su, uzeti su nalazi. Moram vam reći, po ovim podacima se čini da nisu zaraženi, nemaju kliničku sliku infekcije. Zaista nema potrebe ni za kakvom panikom. Svjetska praksa je da lakše kliničke forme ne treba da ostaju hospitalizirani".

"Sve mjere zaštite su provedene, večeras očekujemo rezultate. Shodno tome ćemo se ponašati. Više nije pitanje da li će korona doći u BiH, hoće sigurno. Najbitnije je za građane da imamo sve kapacitete za eventualnu pozitivnost tih pacijenata. Klinika i KCUS ne mogu biti sami nosioci ovih aktivnosti, moraju se uključiti i druge ustanove", dodao je Baljić.