Banjalučki „Caritas“ učestvuje u novom velikom projektu

Home

Banjalučki „Caritas“ učestvuje u novom velikom projektu


„Caritas“ Banjalučke biskupije učestvovat će u projektu „Put baštine - od trapista do graničara“, koji je usmjeren na razvoj turizma i povećanje turističke ponude na prekograničnom području.

Ukupna vrijednost projekta je 706,5 miliona eura i trajat će dvije godine. 

Bolja ponuda 

U ulozi vodećeg projektnog partnera je hrvatski grad Lipik, a partneri će biti Garešnica i Humanitarna organizacija „Caritas“ Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci. - Cilj projekta je doprinos održivom razvoju turizma i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 kilometara dugog prekograničnog turističkog puta, od Banje Luke preko Lipika do Garešnice. Želimo da na tom putu očuvamo, obnovimo i uredimo značajne elemente istorijske, kulturne i prirodne baštine – rekao je za „Avaz“ Draženko Budimir iz Zemljoradniče zadruge „Livač“, koja djeluje pri banjalučkom „Caritasu“. 

Na području BiH dužina ove staze iznosi 85 kilometara i bit će realizirana na području općina Bosanska Gradiška i Laktaši i grada Banja Luka.   

- Okosnicu projekta čini zaostavština reda trapist. Oni su došli u Banju Luku davne 1869. godine. Njihovim dolaskom počela je industrijska, ali i kulturna obnova ovog prostora – istakao je Budimir. 

U sklopu projekta bit će organizirani punktovi u sakralnim objektima na kojima žive i pripadnici nacionalnih manjina u BiH, i to u mjestu Čelinovac, gdje je aktivna Poljska zajednica, zatim u Novoj Topli, u kojoj radi Njemačka zajednica, i u Mahovljanima, gdje se nalazi italijanska nacionalna manjina. 

Pivara i sušara 

- U zadruzi „Livač“, gdje se proizvodi originalni sir trapist, napravit ćemo zanatski multimedijalni centar. Bit će tu replike nekadašnje mini pivare, sušare, kovačnice i nekih drugih zanatskih aktivnosti. Sve će biti popraćeno multimedijalnom prezentacijom – istakao je Budimir.  

Prilika za žene na selu 

 - U samostanu Marija Zvijezda uredit će se postojeća izložbena postavka. Ono što je posebno značajno jeste aktivno učešće porodičnih poljoprivrednih firmi i jačanje njihovog položaja. Ovo će biti šansa pogotovo za žene koje su marginalizirane u ruralnim sredinama, a mi ćemo im pokušati osigurati određene prihode na ovaj način – kazao je Budimir.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 27/08/2017 - 07:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top