Barcelona: U sukobima policije i demonstranata povrijeđeno oko 100 osoba

Najmanje 100 osoba je povrijeđeno i tri su uhapšene u sukobima policije i demonstranata zbog hapšenja smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemontu) Njemačkoj. 

Katalonska policija saopćila je da su demonstranti pokušali da se probiju do sjedišta predstavnika španske vlade u Barceloni. U sukobima su povrijeđena četiri policajca, dodaje se u saopćenju.

Regionalne hitne službe navode da je u sukobima s policijom povrijeđeno 46 demonstranata u Barceloni, prenose Vijesti.me.

Njemačka policija uhapsila je Pudždemona dok se vraćao iz Finske za Belgiju, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenja koji je Španija izdala u petak.

On mjesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s lokalnim poslanicima i na seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, među kojima je i Pudždemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije.

Sud je izdao međunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobjegli iz Španije, uključujući Pudždemona.