fbpx Beograd: Učesnici protesta pjevali "Marš na Drini"

Beograd: Učesnici protesta pjevali "Marš na Drini"

Home

Beograd: Učesnici protesta pjevali "Marš na Drini"


Protestna povorka, pretežno mlađih građana nezadovoljnih pobjedom Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji, krenula je u šetnju u 18.30 sati, od Doma Narodne skupštine u Beogradu. Četvrti "Protest protiv diktature" je najavljen u više gradova širom Srbije. Lakše povrijeđena djevojka na protestu u Novom Sadu.

Kolona u kojoj je više hiljada učesnika "Protesta protiv diktature" zaustavila se na putu od zgrade Radio-televizije Srbije do Vlade Srbije u blizini zgrade Predsedništva Srbije, gdje su okupljeni otpjevali i na bubnjevima odsvirali "Marš na Drinu".

Povorka je u 19.30 sati bila ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu, gdje je zapaljeno i nekoliko baklji.

Učesnici su održali minut šutanja kojim su, kako navode, željeli da ukažu na šutanje RTS-a u vezi protestima.

Prethodno su prošli Ulicom kraljice Marije uzvikujući "O(ne)svijesti se", dok su ih građani sa terasa okolnih zgrada snimali telefonima i pozdravljali lupanjem u šerpe.

Na putu od zgrade RTS-a do Vlade Srbije, u blizini zgrade Predsjedništva Srbije, okupljeni su otpjevali, uz podršku bubnjeva, "Marš na Drinu".

Saobraćaj je obustavljen u ulicama kralja Milana i kneza Miloša, a uniformisana policija nije primjećena.

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone, na šta su svi skandirali: "Ovo su naši protesti, mi smo studenti".

Kako javlja reporter N1 iz Novog Sada Miodrag Sovilj, na protestnu kolonu je na samom početku šetnje nepoznata osoba bacila topovski udar i tom prilikom jedna djevojka je lakše povrijeđena.

Od protesta u ovom gradu su se ogradile brojne studentske organizacije koje tvrde da su protesti politički, a za subotu je najavljen i kontraprotest. Studenti su na početku poručili da protesti nisu inicirale političke partije, već je riječ o borbi studenata za prava svih građana Srbije.

Protestnoj koloni se tokom šetnje priključuju građani, a upadljiv je izostanak policije odnosno bezbjednost učesnika protesta je svedena na organizatore čija redarska služba je jučer preventivno štitila prostorije Srpske napredne stranke.

Iz Niša reporterka N1 Gordana Bjeletić javlja da je prisutno najviše ljudi od kad su protesti počeli. Takođe nema incidenata niti vidljivog prisustva policije.

Protesti su organizovani na Facebooku, na stranici "Protesti protiv diktature" na kojoj su istaknuti i zahtjevi studenata koji su naveli da će protestovati do njihovog ispunjenja.

Danas su počele da se oglašavaju i studentske organizacije koje se ograđuju od protesta i ističu da ne žele da učestvuju u iznošenju političkih zahtjeva.

Do sada se na protestima niko nije zvanično obraćao, a od ponedjeljka nije bilo incidenata.

Prema ranijim rutama, protestna kolona će se najvjerovatnije kretati sa Trga Nikole Pašića, preko Terazija do Trga Republike, zatim do Radio-televizije Srbije, odakle će krenuti ka Vladi Srbije, Predsjedništvu i sjedištu Republičke izborne komisije, a protest bi trebalo da bude završen ispred Doma Narodne skupštine.

Studenti su naveli i pravila ponašanja, među kojima je i zabrana nošenja predmeta koji mogu da izazovu povrede, da ne gađaju ili psuju policiju, da ne nasjedaju na provokacije, da ne diraju "zid plača" s fotografijama kosovskih žrtava, da pomognu ako nekome pozli, da vode računa o saobraćaju i da budu ljubazni prema novinarima.

 

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Čet, 06/04/2017 - 20:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top