Beograd: Veliki broj vjernika klanjao bajram-namaz

Home

Beograd: Veliki broj vjernika klanjao bajram-namaz


Veliki broj vjernika klanjao je jutros bajram-namaz u Bajrakli džamiji u Beogradu, čime je počela proslava Kurban-bajrama, javila je Anadolija.

Veliki broj vjernika klanjao je u džamiji i ispred nje, a u blizini jedine džamije u Beogradu bila je prisutna i policija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović rekao je da je čovjek ono što Alah najviše voli i da nema života bez čovjeka.

"U ovom danu, kada se odričemo nečega, moramo znati čega i zašto. Žrtvuje se ono što ti je drago, što voliš i za čim čezneš", rekao je Nasufović tokom molitve.

Nasufović je u bajramskoj poslanici, koja je predstavljena juče, poručio da milioni muslimana u svijetu taj praznik dočekuju rasuti zbog rata i pozvao one koji žive u miru da ne dozvole da praznik dočekaju posvađani sa članovima svoje porodice.

"Milioni muslimana danas ne bajramuju u svom domu i domovini. Pred strahotama rata rasuti su po cijelom svijetu i žale za svojim najmilijima, a najviše za svojom stradalom decom. Zato, braćo i sestre, vi koji živite u miru i u svojem domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa bračnim drugom i članom porodice", naveo je Nasufović u poslanici.

On je pozvao muslimane da se odreknu svog ega, "raznih i praznih izgovora, umišljenog ponosa i izmišljenog principa o pravilima života" i da to bude njihova žrtva radi mira i sloge u kući i pozvao muslimane da se mole za svoje bližnje, ali i za nepoznate.

Bajramska sofra će biti organizovana u 17.30 u Zemun polju, gdje je prije nekoliko mjeseci, uoči ramazana porušen objekat koji je gradila Islamska zajednica.

Islamska zajednica će u ponedjeljak podeliti pet tona mesa migrantima u centrima za azil.

 

(Izvor:Oslobodjenje.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 01/09/2017 - 10:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top