Varšava i Berlin za oštar odgovor EU-a zbog ruskog špijuna

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u posjeti Varšavi, dogovorio da Evropska unija dadne oštar i ne samo simboličan odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji.

"Dogovorili smo da EU treba dati oštar, a ne samo simboličan odgovor i očekujem od Unije da tema ruskog napada bude među zaključcima Evropskog vijeća", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare nakon razgovora s Merkel.

"Ruski agresor mora znati da sebi ne može dopustiti napad na zemlju članicu NATO-a", kazao je.

Merkel je bila blaža.

Osudila je upotrebu nervnog agensa i potvrdila solidarnost s Londonom, ali nije Moskvi direktno pripisala odgovornost za trovanje Sergeja Skripala.

Jedinstvo Evropske unije

"Ozbiljne informacije upućuju na Rusiju. Rusija sada mora dokazati da to nije tako", rekla je.

Kancelarka je, također, kazala da želi snažne zaključke Evropskog vijeća 22. i 23. marta i dodala da će Njemačka djelovati u tom smjeru.

Morawiecki i Merkel, koji su insistirali na jedinstvu EU-a, rekli su da su zabrinuti zbog nedavnih očitovanja protekcionizma, aludirajući na politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Morawiecki je izrazio zadovoljstvo time što dogovor njemačke koalicije izražava želju za intenziviranjem saradnje u okviru Vajmarskog trougla (Njemačka – Francuska – Poljska).

Izvor: Agencije