Bespovratna sredstva kompanijama iz BiH: Stižu dolari iz dijaspore

Home

Bespovratna sredstva kompanijama iz BiH: Stižu dolari iz dijaspore


S ciljem da se poveća doprinos dijaspore ekonomskom razvoju BiH, otvoren je Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prijenosa znanja i vještina dijaspore u okviru Projekta "Dijaspora za razvoj".

Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini, projekt Dijaspora za razvoj ima cilj jačanje uloge bh. dijaspore u razvojnim procesima u BiH.

Prema službenim procjenama, oko dva miliona ljudi porijeklom iz BiH (prva i druga generacija) živi u oko 50 zemalja širom svijeta. Većina zadržava snažne emocionalne, finansijske i porodične veze sa svojom domovinom, dok su istovremeno dobro integrirani u svojim zemljama domaćinima, s potencijalom i spremnošću za doprinos razvoju BiH. Dijaspora bi mogla imati značajnu ulogu u razvoju, smanjenju siromaštva i ekonomskom rastu u BiH.

Na raspolaganju je 470.000 američkih dolara, a maksimalni iznos finansijske podrške po korisniku  je 20.000, a minimalni 5.000 američkih dolara. Od korisnika se očekuje sufinansiranje u vrijednosti najmanje 20 posto od traženog iznosa finansijske podrške.

Međutim, interakcija s bh. dijasporom je sporadična i nestrukturirana, a rijetko ih se uključuje ili konsultira prilikom izrade politika ili procesa donošenja odluka. Dijaspora se često percipira kao "pošiljatelji novca“, imajući u vidu da doznake iz inostranstva čine 14 posto BDP-a zemlje.

undp_dijaspora

Međutim, ono što često ostaje nedovoljno naglašeno je mnoštvo drugih oblika kroz koje dijaspora pruža dragocjeni doprinos ekonomskom razvoju svoje domovine, poput trgovine i investicija, stvaranja novih radnih mjesta, prijenosa znanja i inovacija, globalne promocije zemlje, itd. Učinkovito angažiranje dijaspore oslanja se na dvosmjernu komunikaciju,  a koristi se ostvaruju koordinacijom, kolaboracijom i radom na zajedničkim razvojnim ciljevima. Premda mnogi od ovih potencijala ostaju uglavnom neiskorišteni, dijaspora se smatra jednim od ključnih aktera u bh. razvoju.

Screenshot_2

 

Od korisnika se očekuje sufinansiranje u vrijednosti najmanje 20 posto od traženog iznosa finansijske podrške. Pravo na prijavu imaju zakonski registrirane organizacije i preduzeća u BiH, koji mogu biti komercijalne ili profitne, neprofitne, privatne i javne obrazovne institucije, regionalne ili gradske razvojne agencije, privredne komore, tehnološki parkovi i slično.

U predloženim projektima obavezno je uključivanje dijaspore odnosno doprinos dijaspore u transferu znanja i vještina, a sve aktivnosti predloženog projekta moraju se završiti u periodu od najviše 12 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora.

Javni poziv ostaje otvoren do utroška raspoloživog novca s krajnjim rokom za evaluaciju do 30. aprila 2019. godine.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 20/08/2017 - 14:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top